Cinsel Taciz ve İfşa NTV-RADYO HABER ARASI
Descarga y escucha en cualquier lugar
Descarga tus episodios favoritos y disfrútalos, ¡dondequiera que estés! Regístrate o inicia sesión ahora para acceder a la escucha sin conexión.
Descripción
Taciz, kur, flört arasında ne gibi farklar var? Taciz deyince ne anlamak gerekiyor? Kur hoşlandığımız bir bireyi etkilemek için yaptığımız davranışlardır, ilişkiyi başlatan aşamadaki çabadır. Kur yapılan kişi bundan hoşlanıyorsa...
mostra másKur hoşlandığımız bir bireyi etkilemek için yaptığımız davranışlardır, ilişkiyi başlatan aşamadaki çabadır. Kur yapılan kişi bundan hoşlanıyorsa bu “kur”dur. Flörtte de bir karşılıklılık vardır. Tacizde biri size kur yapıyor, siz kibarca reddediyorsunuz. Bu durumdan sonra kişinin geri çekilmesi, durdurması gerekiyor. Bunu durdurmuyorsa, rahatsızlık vermeye başlıyorsa bu tacizdir. Bir tarafın hoşlanmadığı iletişim biçimi flört olmaz.
Koyduğunuz sınırdan dolayı mesleki, sosyal ya da akademik olarak hayatınızı zorlaştırıyorsa bu da tacizdir. Yani "Hayır" "hayır"dır.
Cinsel taciz, saldırı, istismar; insan eliyle gerçekleşen son derece ağır travmalardan biri. Cinsel şiddete maruz kalanlar yaşadıklarını anlattığında kendisine inanılmayacağını, suçlanacağını, ayıplanacağını ya da cezalandırılacağını düşünebilir. İçinde bulunduğu korku ve şaşkınlık, yaşadıklarını sözelleştirmesini zorlaştırabilir. Yaşadıklarını anımsadığında utanç duyduğu için anlatarak yeniden yaşamaktan kaçındığı sık görülür. Çünkü travmanın yeniden anımsanması en az travmanın kendisi kadar rahatsız edicidir.
Ancak hem fail hem mahkemelerdeki kimi avukat ve hâkimler, hem de toplumun bir kesimi; cinsel şiddete maruz kalanın kendini etkili biçimde savunamamasını, mükerrer şiddete karşı koyamamasını rızası gibi gösterme, suçlama ve failin cezasını ortadan kaldırma gayretinde bulunuyor. Bu da aslında maruz kalana uygulanan bir şiddet davranışıdır.
Diğer yöntemlerin mümkün olmadığı koşullarda, fail çok güçlü konumda ve kitlelerce korunuyor ise, yaşananları ortaya çıkaracak başka yol olmadığında, olay hukuki olarak zaman aşımına uğradığında, işlemediğinde vs. “ifşa” bir yardım çığlığı, bir dayanışma, bir özsavunma aracıdır.
Kendilerini ve diğer maruz kalanlara güç verecek şekilde, yaşadıkları travmaların üstesinden gelmek üzere bu adımları atan kimselerin, kişisel iletişimler ve sosyal medya aracılığıyla, yaşadıkları şiddet deneyimlerini paylaşmalarını önemsiyorum.
Faillerin kollanmasına ve yaşananların gizlenmesine daha fazla hizmet etmesine izin verilmemesi açısından beyanlar ve gerektiğinde ifşalar önemli. Tacize, şiddete maruz kalan kimseler sesini çıkarmaya devam ettikçe; dayanışma ve her türden fail karşısında alınacak tavır sayesinde, faillerin kurdukları bu düzen yıkılacak.
Bu mücadele hepimizin ancak bunu yaparken kişilerin kendini korumayı ihmal etmemeleri önemli.
Kadının beyanda bulunmaktan başka yolu yoksa ifşa etmek zorunda. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alanda çalışan çok sayıda disiplinden uzmanlar ve aktivistler bir araya gelerek, ifşaların nasıl yapılması gerektiği, hangi durumlarda yapılması/yapılmaması gerektiği, uzun dönemde yarar ve zararları konusunda, bolca düşünüyor, fikir alışverişinde bulunuyor, tartışıyor, çerçeveler belirlemeye çalışıyoruz.
Información
Autor | Psikiyatrist Arzu Erkan |
Organización | Psikiyatrist Arzu Erkan Yüce |
Página web | - |
Etiquetas |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company
Comentarios