Dünya'da istenmeyen adam, 11 dakikalık yolculuğa çıkıyor

18 de jun. de 2021 · 1h 6m 52s
Dünya'da istenmeyen adam, 11 dakikalık yolculuğa çıkıyor
Descripción

Dünyanın en zengin insanları çoğu zaman rol model olurlar. Kimi zaman ise nefret objesi hâline gelirler. Bunlardan birisi de, her yıl dünyanın en zenginleri listesinde zirvelerde yer alan Amazon'un sahibi...

mostra más
Dünyanın en zengin insanları çoğu zaman rol model olurlar. Kimi zaman ise nefret objesi hâline gelirler.

Bunlardan birisi de, her yıl dünyanın en zenginleri listesinde zirvelerde yer alan Amazon'un sahibi Jeff Bezos.

Bezos, 20 Temmuz'da ABD’nin Teksas eyaletinden havalanacak Blue Origin roketi ile birlikte 11 dakikalık bir uzay yolculuğuna hazırlık yapıyor.

Milyarder iş insanını yolculuğunda kardeşi Mark Bezos’un yanı sıra, açık artırmada 28 milyon dolar ödeyen bir talihli katılacak.

Ancak, dünyanın en zengin insanının Dünya’ya geri dönmesini istemeyen bir topluluk, internette bir imza kampanyası başlattı. Altı binden fazla imzanın toplandığı kampanyada Bezos, Süpermen’in azılı düşmanı Lex Luthor’a benzetildi.

Ahval editörleri Ali Aslangül, Ali Abaday ve Evren Dede, Teknofilia'da Bezoss'un neden Dünya'da istenmeyen adam ilan edildiğini, kendisine yönelik tepkilerin geçerliliği olup olmadığını konuştular. Bezoss'un uzay yolculuğunun nasıl olacağını da kamuoyu ile paylaşılan bilgiler eşliğinde değerlendirdiler.

“Jeff Bezos'un Dünya'ya Yeniden Girişine İzin Vermeme Kampanyası” adlı girişim, “İinsanlığın kaderi sizin ellerinizde. Bezos’u Dünya'dan uzak tutalım” ifadeleriyle destekçi bulmaya çalışıyor.

Bununla birlikte, 30 yıl önce online alışveriş potansiyelini fark ettikten ve Amazon'u bir internet kitapçısı olarak kurduktan sonra 193,4 milyar dolarlık (Forbes, 2021) net servete sahip olan dünyanın en zengin insanı, gelecek ay şirketin zirvesindeki pozisyonunu bırakıyor.

Diğer taraftan Bezos, Amazon üzerinden rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla sıklıkla eleştirildi. Ayrıca, düşük ücretler, çalışanların sürekli gözetimi ve ücretsiz fazla mesai de dahil olmak üzere Amazon'daki tartışmalı çalışma politikaları nedeniyle bir hedef hâline geldi.

Öte yandan Teknofilia yayınında bu hafta Almanya'da istihbarat kurumlarına WhatsApp ve benzeri uygulamalardan yapılan şifreli yazışmaları okuma imkânı veren yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçmesi de ele alındı.

Hükümetin hazırladığı ve daha önce Bakanlar Kurulu'ndan geçen tasarı 280'e karşı 355 oyla kabul edildi, 4 milletvekili çekimser kaldı.

Böylelikle özellikle ülkenin iç istihbarat servisi Alman Anayasayı Koruma Teşkilatına (BfV) WhatsApp ve benzeri uygulamaları izleme imkânı verilecek ve BfV’nin kişileri takip etmesinin önündeki engeller kalkacak.

Ahval editörleri, bu izlemenin hangi şartlar oluştuğunda gerçekleşeceği konusunu masaya yatırıyor ve istihbarat kafasına göre her mesaja ulaşabilecek mi sorusuna cevap arıyorlar.

Alman hükümeti bu yasayla özellikle aşırı sağla mücadelede BfV ile Askeri İstihbarat Servisi (MAD) arasındaki iletişimi iyileştirmeyi de hedefliyor.

Muhalefet partileri ise yasayı vatandaşların haklarına müdahale olarak değerlendiriyor.
mostra menos
Información
Autor Ahval
Organización Ahval
Página web -
Etiquetas

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca