Erkan Saka: Huawei, Google ve diğerlerine kaybettirecek bir plan hazırlığı içinde

22 de may. de 2019 · 22m 8s
Erkan Saka: Huawei, Google ve diğerlerine kaybettirecek bir plan hazırlığı içinde
Descripción

AhvalPod’da yeni bir podcast şovu ile dinleyicilerin karşısındayız.  Teknoloji ve internetin medyayla ilişkisini irdeleyeceğimiz bu programda her hafta sıcak gelişmeleri yakın mercek altına alacağız. Teknofilia adını verdiğimiz programın kaptan köşkünde...

mostra más
AhvalPod’da yeni bir podcast şovu ile dinleyicilerin karşısındayız. 

Teknoloji ve internetin medyayla ilişkisini irdeleyeceğimiz bu programda her hafta sıcak gelişmeleri yakın mercek altına alacağız.

Teknofilia adını verdiğimiz programın kaptan köşkünde ise Erkan Saka oturuyor.

Bilgi Üniversitesi’nde Doç. Dr. olarak öğretim görevlisi olan Saka, son bir yılda Amerika’da farklı üniversitelerde misafir akademisyen olarak dersler verdi. 

Bu süreçte MIT’de bilim ve teknoloji çalışmalarında dersler de veren Erkan Saka ile son günlerin en sıcak konu başlıklarından olan Çinli teknoloji devi Huawei krizini etraflıca ele aldık.

Aynı zamanda iki yılda bir düzenlenen Stockholm İnternet Forumu’na da katılan Saka, konferanstan notlar aktarıyor.

Huawei krizinde kısa vadede ABD’li şirketler lehine sonuçlar alınacağını söylese de orta ve uzun vadede kaybeden tarafın Google, Qualcomm ve Intel gibi şirketlerin olacağını düşünüyor. 

Dayanak noktası ise Huawei’nin kendi geliştirdiği yazılımlarla ayakta kalma planları yapıyor olması…

Burada ABD-Çin arasında yaşanan Ticaret Savaşı’nın doğrudan bir etkisi olduğunun altını çizen Saka, Huawei’nin kaygıları haklı çıkaracak bazı emareler barındırdığına vurgu yapıyor. Zira şirketin kurucusu Ren Zhengfei, hem Çin Komünist Partisi üyesi hem de Çin ordusunda görev yapan bir mühendis.

Saka, kişisel bilgilerin, Demokrasiden yoksun despot bir ülke olan Çin devleti ile çok rahatlıkla paylaşılabileceğini düşünmenin yersiz olmadığını söylüyor.

Saka, bu savaşın, kısa vadedeki etkisini kendi yaşadığı deneyim ile de anlatıyor. Birkaç gün önce kadar Huawei marka bir akıllı telefon alma planı yaparken Google ve diğer Amerikan şirketlerinden gelen yaptırım kararı ile bu adımından vazgeçmiş. 

Google ürünlerini sıkı kullanan kullanıcıların birçoğunun da bu kararlardan etkileneceğini belirten Saka, uzun vadede ise Android’in açık kaynak sisteme sahip olması nedeniyle Çinli devin bu dezavantajı lehine çevirebileceğini ifade ediyor.

Google’ın sicilinin de pek temiz olmadığını kaydeden Erkan Saka, geçtiğimiz hafta The Verge’de yayımlanan “Google, çevrimiçi satın aldığınız hemen hemen her şeyi izliyor” başlıklı makaleye atıf yapıyor.

Google ve hemcinslerinin de kişisel verileri kayıt altına aldığını söyleyen Saka, bu teknoloji çağından buradan kaçış yok gibi gözüküyor görüşünde. Ancak Çin ile ABD arasında kıyaslama yapıldığında Amerika’da bunun biraz daha hesap verilebilir olduğuna dikkat çekiyor:

“En azından ABD’li şirketleri sorgulayabiliyoruz ama Çinli şirketlerde bunun sorgulanma ihtimali dahi yok. Bir Google çalışanı greve giderek kamuoyu oluşturma gücüne sahipken Çin’de bu durum olası gözükmüyor.”

Program kaydını alırken Apple tutkunlarını kızdıracak bir tartışmayı da ucundan açtık. İki Anti-Apple kullanıcısı olarak, iPhone’u topa tuttuk. Açık kaynağa izin vermeyen ve fiyat performansı ile de eleştirdiğimiz Apple ürünleri konusundaki görüşlerimizi bir sonraki programda acımasızsa ortaya koyacağız. 

Erkan Saka, Stockholm İnternet Forumu’ndan notlar aktarırken 500’e yakın katılımcının olduğunu belirtiyor. 

Son zamanlarda görülen aşırı ticaretleşme konferanslarının dışında farklı bir açılıma sahip organizasyon olmasının avantaj olduğunu kaydeden Saka, “Burada da bir devlet eli değmesinden dolayı bir kuruluk vardı ne yazık ki. Aslında 500’e yakın katılımcının korkunç bir deneyimi vardı ama konferansa yansıması olmadı. Tek yönlü bir iletişim ortaya çıkınca eksik kalıyor” ifadesini kullanıyor.

“Büyük teknoloji devlerinin internet üzerindeki dominasyon masaya yatırılırken derinlemesine bir irdeleme gerçekleşmedi” diyen Saka, Bir tek Facebook Temsilcisi’nin konuşmasını azarladılar. Onun dışında pek bir şey yoktu diyebilirim” görüşünü dile getiriyor.
mostra menos
Información
Autor Ahval
Organización Ahval
Página web -
Etiquetas

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca