Portada del podcast

10 pulmaa tekoälystä

  • 20. Milaisen tekoälytulevaisuuden haluamme?

    5 JUN. 2024 · Generatiiviset tekoälyt ovat yllättäneet kyvykkyydellään, mikä on herättänyt huumaa ja toisaalta myös pelkoja. Keväällä 2023 joukko tekoälytutkijoita allekirjoitti vetoomuksen, jonka mukaan tekoälyn kehittäminen olisi pysäytettävä puoleksi vuodeksi. Tietääkö kukaan, mihin tekoälyn kehitys on menossa? Millaista kehitystä tutkimuksen pohjalta on perusteltua odottaa? Mikä on suomalaisen yhteiskunnan pohjantähti, joka auttaa navigoimaan tekoäly kehityksen allokossa? Viekö tekoäly kaikkien työpaikat? AGI, mikä se on ja miksi siihen pitäisi varautua? Miten geopoliittiset jännitteet vaikuttavat tekoälyn kehitykseen?  Tässä jaksossa Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn tulevaisuutta ennustamassa ovat emeritaprofessori Sirkka Heinonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta sekä sosioteknisten muutoksen dosentti ja VTT:n johtava tutkija Nina Wessberg Tampereen yliopistosta.
    39m 2s
  • 19. Dataduunarit - kuka louhii ja jalostaa tekoälyn raaka-aineet?

    29 MAY. 2024 · Tekoälyteknologioiden kehittymisen myötä organisaatioissa on noussut datakuume. Mitä eettisiä seurauksia tai vaikutuksia datavetoisella yhteiskunnalla on organisaatioissa ja globaalistikin? Kuka datan keräämisestä hyötyy? Datan keräämiseen, käyttämiseen ja säilömiseen tarvitaan työvoimaa ja energiaa. Onko dataduuni hanttihommaa vai osa kaikkea asiantuntijatyötä? Tässä jaksossa pohditaan kuinka eettisissä olosuhteissa dataa louhitaan ja mitä datalla oikeastaan tarkoitetaan ja mistä sitä saadaan.  Tainan ja Anteron vieraina dataduunia pureskelemassa ovat sosiologi ja SHIELD-ohjelman ohjelmajohtaja Karoliina Snell sekä sosiologian yliopistolehtori Marja Alastalo DATALIT-hankkeesta Itä-Suomen yliopistosta.
    39m 28s
  • 18. Voisitko asua tekoälykaupungissa, jossa rikollisuutta kitketään kasvojentunnistusteknologialla?

    8 MAY. 2024 · Älykaupunki lupaa sujuvaa ja kestävää arkea teknologian avulla. Mutta millaisia eettisiä uhkia tekoälyn kytkeminen kaupunkikehitykseen tuo tullessaan? Toisaalta mitä mahdollisuuksia kaupunkilaisten datan kerääminen synnyttää?  Älykaupungissa jäiset portaikot saatetaan sulattaa tekoälytekniikalla. Tapahtumia ja ihmisten liikehdintää voidaan valvoa automaattisesti esimerkiksi sairaskohtauksien varalta tai palveluiden parempaa kohdistamista varten. Milloin tekoälyn käyttäminen on oikeutettua ja perusteltua? Voiko kaupunkilainen jättäytyä ulos tekoälymaailmasta ja mitkä sen seuraukset ovat? Miten luottamus säilytetään nyt ja tulevaisuudessa? Mihin sinä olisit valmis turvallisemman ja paremman arjen toivossa?  Tainan ja Anteron kanssa älykaupunkikehitystä pohtimassa ovat väitöskirjatutkija, yrittäjä ja työelämän kehittäjä Sanni Pöntinen sekä Tampereen kaupungin kilpailukyky- ja innovaatiojohtaja Teppo Rantanen.  
    47m 37s
  • 17. Miten vaalitaan luottamusta mediaan, kun tekoäly voi suoltaa 100 feikkiuutista minuutissa?

    24 ABR. 2024 · Mitä yhteistä on Linnanmäen Vekkulalla ja tekoälyllä tehostetulla mediaympäristöllä? Mikä on journalismin ja mediatalojen rooli tekoälyn aikana? Miten journalistit suhtautuvat tekoälyyn ja miten he sitä käyttävät? Mistä prinsessa Catherinen kuvakohu kertoo?  Tainan ja Anteron vieraina tulevaisuuden tiedon luotettavuudesta ovat keskustelemassa Ilta-Sanomien kehityspäällikkö Niina Viitanen sekä Ylen ruotsinkielisen sisältöjen vastaava päätoimittaja ja johtaja Johanna Törn-Mangs, joka vastaa tekoälyn käytön vastuullisuudesta Ylellä. 
    34m 49s
  • 16. Millaista on kasvaa, elää ja ikääntyä tekoälyn kyllästämässä maailmassa?

    17 ABR. 2024 · Älyteknologiat läpäisevät lapsien, työikäisten ja enenevästi ikääntyvien arjen. Miten ne muovaavat meitä, töitä ja kulttuuriamme? Jääkö lapsilla taitoja oppimatta tai rapautuvatko aiemmat? Osaavatko tulevaisuuden lapset kirjoittaa käsin tai lentäjät tarttua ohjaksiin poikkeustilanteissa? Tekoälytyökalut voivat olla vanhuksille elämää kohentava apuväline ja itsenäisyyden ja osallisuuden ylläpitäjä. Toisaalta, tulisiko lasten kohdalla tekoälyn käyttöä rajoittaa?  Tainan ja Anteron vieraina tekoälytyökaluihin tarttumassa tänään ovat tutkija Raine Haikarainen Helsingin yliopistolta ja johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä. 
    36m 13s
  • 15. Ei kai tekoäly nyt ketään syrji?

    19 DIC. 2023 · Voidaanko tekoäly korjata yhteiskunnan vinoumia vai pahentaako se niitä entisestään? Mitä tekoäly pystyy päättelemään ihmisen pituudesta tai postinumerosta? Tutkimuksen mukaan vain 15 % suomalaista luottaa tekoälypalveluihin, ja samaan aikaan uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus mahdollistaa tekoälyn avulla tehtävät automaattiset viranomaispäätökset. Mihin suuntaan Suomi on menossa ja mitä meidän pitäisi tehdä, jotta välttäisimme pahimmat sudenkuopat? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn ja syrjinnän anatomiaan sukeltamassa ovat Digi . ja väestötietoviraston johtava asiantuntija Marko Latvanen sekä Tampereen yliopiston tilastotieteen ja data-analyysin professori Jaakko Peltonen.
    32m 32s
  • 14. Miten moraali saadaan sisään tekoälyyn?

    12 DIC. 2023 · Onko Chat GPT:llä moraalia ja voidaanko sen kohdalla puhua moraalisesta koneesta? Miten moraalista harkintaa, sitä mikä on oikein tai väärin, sallittua tai kiellettyä, viedään sisään järjestelmiin? Millainen vastuu kehittäjillä on tekoälyn moraalista? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn moraalia puntaroimassa ovat Etairos-hankkeen johtaja sekä tietojenkäsittelyopin professori Jyrki Nummenmaa Tampereen yliopistosta ja tutkijatohtori Kai-Kristian Kemell Helsingin yliopistosta.
    38m 54s
  • 13. Tekoälyn sääntely on hampaatonta - vai onko?

    5 DIC. 2023 · EU:ssa tahkotaan tekoälylle sääntöjä. Ovatko sääntely-yritykset riittäviä, välttämättömiä, mitättömiä vai turhia? Voiko sääntely osoittaa yrityksille miltä hyvä näyttää? Mitä ovat korkeat ja matalat riskit tekoälysovelluksissa ja miksi niitä yritetään tunnistaa? Tainan ja Anteron vieraina kynsin ja hampain tekoälyn sääntelyyn pureutumassa ovat Saidotin toimitusjohtaja Meeri Haataja sekä Turun yliopiston yksityisoikeuden professori Mika Viljanen.
    30m 9s
  • 12. Kun tekoäly hoitaa hommat, kuka kantaa vastuun?

    28 NOV. 2023 · Lelujen tekijöillä on tuotevastuu. Tekoälyn kohdalla tilanne on mutkikkaampi. Kuka ottaa ja kenen olisi otettava vastuun tekoälyn käytöstä? Miten tekoälyä kehitetään vastuullisesti? Entä onko kokeiluvaiheessa edes aiheellista pohtia eettistä vastuuta? Tainan ja Anteron vieraina vastuuta jakamassa eetikko ja CoHumansin toimitusjohtaja Anna Seppänen sekä etiikan ja vastuullisuuden erikoistutkija Marinka Lanne VTT:ltä.
    32m 50s
  • 11. Onko tekoäly taianomainen, ehtymätön puuropata?

    21 NOV. 2023 · Onko sana tekoäly muuta kuin markkinointikikka? Millaisten mielikuvien kautta tekoälystä tehdään ymmärrettävää? Suuntaavatko nämä mielikuvat myös sitä, mihin suuntaan tekoälyä kehitetään ja mitä sille opetetaan? Tainan ja Anteron vieraina tekoälyn pulmallisiakin metaforia ja kehityshistoriaa ovat purkamassa koneoppimisen apulaisprofessori Arno Solin Aalto yliopistosta sekä sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa Helsingin yliopistosta.
    31m 46s

Tekoälyn käyttö yhteiskunnassa on käännekohdassa. ChatGPT on monien taskussa valmiina jutustelemaan, satuilemaan, korjaamaan tekstiä tai koodaamaan. Mykistävien kuvien luontiin tarvitaan vain muutama napakka kehote, aihe ja tyyli on vapaat. 10...

mostra más
Tekoälyn käyttö yhteiskunnassa on käännekohdassa. ChatGPT on monien taskussa valmiina jutustelemaan, satuilemaan, korjaamaan tekstiä tai koodaamaan. Mykistävien kuvien luontiin tarvitaan vain muutama napakka kehote, aihe ja tyyli on vapaat.

10 pulmaa tekoälystä -podcastissa selvitetään, miten tekoälyä kehitetään ja käytetään eettisesti ja vastuullisesti. Mikä on markkinointihypeä ja mikä tekoälyä? Menikö sääntelyjuna jo? Voiko kone tehdä moraalisia päätöksiä ja minkälaista tekoäly-yhteiskuntaa halutaan tulevaisuudessa luoda?

Sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja VTT:n tutkija Antero Karvonen pureutuvat eri alojen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa tekoälyn hyötyihin sekä keinoihin hillitä tekoälyn luomia riskejä.

Podcast-sarjan tarjoaa tekoälyn eettistä soveltamista edistävä ETAIROS-tutkimushanke.

www.etairos.fi
mostra menos
Contactos
Información

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca