Portada del podcast

Arven efter Eva

 • Kunstens uønskede kvinder

  14 ABR. 2024 · I århundreder har kvinder været holdt udenfor kunstens hellige haller. Men hvad er vi mon er gået glip af, ved ikke at have fået kvinders tolkning af verden bevaret gennem kunsten? Igen bliver det kun mandens blik på verden og valg af, hvad der har været værdigt at male, som vi har kunnet basere vores verdensopfattelse og selvforståelse på gennem tiderne. Hvad havde det mon gjort ved kvinder, eksempelvis at kunne se andre kvinder portrætteret stærke og egenrådige og fri for at "please the male gaze"? I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg ned i den for mange ukendte viden om kunstens uønskede kvinder sammen med kunsthistoriker, kunstanmelder og forfatter, Eva Pohl, der har skrevet de mange dygtige, danske, kvindelige kunstnere fra 1600-tallet til i dag frem i lyset med hendes bog “Gennembrud”.
  Escuchado 1h 7m 48s
 • Kroppen der skaber liv

  14 MAR. 2024 · ”Graviditet er ikke en sygdom!” Kvinder har til alle tider nedtonet de sindssyge omvæltninger, der sker i kvindekroppen, når den skaber nyt liv og bliver mor. Bidt tænderne sammen og ikke villet være til mere besvær end højst nødvendigt - især på arbejdspladsen. Men ingen andre ville nok have nedtonet ”småforandringer” så som pludseligt stofskifte som en diabetespatient, dårlige tænder, akut inkontinens, led- og bækkensmerter og indvolde, der pludselig omrokeres og sendes drastisk mod nord for at gøre plads til et lille nyt menneske. Med afsæt i den nyeste forskning indenfor emnet, giver dette afsnit viden om og respekt til det kæmpe store arbejde det er, at skabe et nyt liv - med livet som indsats og ens livskvalitet som pris. Selvom kvinder har løftet den opgave i årtusinder, ved vi forsvindende lidt om morkroppen. Men som vi skal høre, er den alt andet end ”svag” og besværlig – den er et evolutionært mesterværk og den er fucking badass. I afsnittet interviewer vært, Henriette Tybjerg, læge Carla Ragnhild Kruse Bell og Civilingeniør i bioinformatik og systembiologi, Isa Kristina Kirk, der sammen har skrevet bogen ”Kroppen bliver mor”, byggende på den nyeste forskning indenfor feltet.
  Escuchado 1h 1m
 • Lige er ikke det samme som ens

  28 ENE. 2024 · Gad du spille et spil, hvor de andre spillere var tildelt bedre kort på hånden end dig fra starten? Gu’ gad du da ej. Men det er i praksis sådan mange dele af vores samfund stadig fungerer i dag. Stort set alt udenfor hjemmets sfære blev i årtusinder skabt af mænd til mænd - for de var samfundets borger-ideal. I dag har vi et sandt kludetæppe af forskning indenfor alverdens områder, der viser, at de desværre stadig til stor dels er ene om at være dét. I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i dele af kludetæppet sammen med Birgitte Baadegaard, der er tidligere marketingschef, executive coach, foredragsholder og ophavskvinde til blandt andet bøgerne "Manifest for kvinder " og "Lige er ikke det samme som ens"
  Escuchado 1h 4m 16s
 • Overgangsalderen aftabuiseret

  15 OCT. 2023 · Halvdelen af klodens befolkning går i overgangsalder, og vi gør det tidligere og tidligere. Alligevel ved vi ofte INTET om det, før vi står midt i den. Vi kvinder bevæger os nemlig ud af den klassiske fuckability-skala, når vores fertilitet ophører. Men honestly – så er vi SÅ FÆRDIGE med at lade et gammelt patriarkalsk syn på kvinders samfundsværdi diktere, at vores biologi skal været indhyllet i tabu. De hyppigste symptomer - søvnproblemer, koncentrationsbesvær og søvnløshed - kobler de fleste ikke sammen med overgangsalderen. For vi ved simpelthen ikke nok om, hvad der venter os i den periode i vores liv. Det skal vi lave om på. I det her afsnit af Arven efter Eva dykker vært Henriette Tybjerg og overgangsalder ekspert, Sanne Gottlieb, ned i alt det, du ikke vidste, du gerne ville vide om overgangsalderen. Så du er oplyst - også før du rammer den - og kan genkende tegnene og møde dem, og dig selv, med nænsomhed og respekt. For vi gider ikke længere feje alle symptomerne på den største biologiske forandring siden teenageårene ind under gulvtæppet, bære det alene og lade som om, "der intet sker". For det gør der - og for de fleste er det IKKE a walk in the park – også selvom det ikke er mænd, der oplever det.
  Escuchado 56m 22s
 • Den tabte fødselsviden

  8 SEP. 2023 · Vidste du, at en fødsel kan være en orgasmisk oplevelse for en kvinde? At man fra naturens hånd absolut ikke føder bedst på ryggen? Nej? I så fald er det ikke så mærkeligt. Der gik uendeligt meget urviden tabt da patriarkatet for nogle århundreder siden pludselig ville overtage fødselsområdet fra kvinderne, der ellers havde haft overleveret den livsvigtige viden om fødsler gennem årtusinder. Eksempelvis er det kun fordi de mandlige læger ville have godt overblik over "deres nye feltsstudie", at man indførte rygliggende fødsler som STILLINGEN kvinder skulle føde i. Vores krops opbygning, skelet og tyngdekraft taget i betragtning er det langt nemmere og mindre smertefuldt at føde på hug eller alle fire... Men hvorfor får vi stadig ikke den vigtige tabte viden i vores fødselsforberedelser i dag - og hvad er det egentlig, vi ikke ved? I det her afsnit af Arven efter Eva dykker vært, Henriette Tybjerg, og jordemoder, Anne Ruby, ned i den fødselsviden, vi mistede. I kvindekroppens biologi og kemi, når den skal yde den ypperst mulige fysiske præstation og føde et nyt liv.
  Escuchado 1h 19m 17s
 • Mænd der krænker kvinder

  25 AGO. 2023 · Hvorfor krænker så mange flere mænd end kvinder? Medierne og den offentlige debat har ofte travlt med at pege på årsager hos ofrene. Men når nu statistikkerne på området taler sit tydelige sprog, burde det være langt mere spændende og forebyggende at begynde at turde kigge på fællestrækkene hos den typiske gerningsMAND. Hvor er det i vores samfundsstrukturer, vores kultur og vores socialisering til det maskuline, at vi stadig får vist vores unge drenge og mænd noget, der ender med at give de udslag på statistikkerne? Hvis man vil ændre en kultur, skal man kende den til bunds og det er netop dét, vært Henriette Tybjerg, får kyndig hjælp til af mandeforsker ved Roskilde universitet, lektor Christian Groes, når der dykkes ned i maskulinitetskultur og socialstrukturer i denne episode.
  Escuchado 53m 39s
 • Dit hemmelige våben

  27 JUL. 2023 · Klamt. Ulækkert. Skamfuldt. I årtusinder har patriarkatet sørget for, at kvinder (og mænd) skulle se på kvinders cykliske skaberkraft og beviset på vores frugtbarhed – det månedlige blod - som noget urent, uværdigt og skamfuldt. ”Det månedlige lort”, som det så flot stadig kaldes af mange. Men der er så meget livsændrende, vigtig og empowering viden om den kvindelige cyklus, som vi ikke er blevet fortalt. I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i al den viden om den kvindelige cyklus, som patriakatet ikke kunne tåle, at kvinder vidste. Hun får selskab af Laila Tórsheim og Nanna Ewald Stigel, der er kvinderne bag Cyklusinstituttet og står bag bogen og fænomenet ”dit hemmelige våben”.
  Escuchado 1h 24m 1s
 • Fremtiden er feminin

  10 JUL. 2023 · "Vi kommer alle til at tabe stort, hvis ikke fremtiden bliver mere feminin". Kontroversielt? Ja. Men ikke desto mindre sandt, hvis man spørger gæsten i dette afsnit - pioneren, forfatteren og forretningskvinden, Kirsten Stendevad. Yin og yang. Flod og ebbe. Maskulint og feminint. Kært barn har mange navne, men i vores vestlige kultur, har der nemlig i flere årtusinder været en ubalance i værdisætningen af de to energier. I stedet for balance og respekt for hver pol, så har det maskuline været foretrukket, idoliseret og hyldet. Den ubalance kan stadig mærkes i dag - Både på globalt plan, men også helt nede i vores livsførelse og karrierevalg, på de enkelte arbejdspladser og vores lønsedler. I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i hvad ubalancen stadig betyder for vores samfund sammen med Kirsten Stendevad, og vi får svar på, hvad vi kan gøre, for at få den altafgørende balance igen.
  Escuchado 41m 35s
 • Da gudinderne forsvandt

  30 JUN. 2023 · Hvorfor blev de mange magtfulde gudinder skrevet ud af historien og hvad har det betydet for vores samfund og rollerne kønnene imellem, at én mandlig gud i årtusinder har været hyldet som skaber, mens kvinder har haft arvesynden efter Eva hængende over hovedet? I denne episode dykker vært, Henriette Tybjerg, ned i historien om gudinderne (og kvinderne) der forsvandt og om kvindernes rolle i samfundet i årtusinderne efter de monoteistiske religioner for alvor gjorde deres indtog. Det gør hun sammen med religionshistoriker og foredragsholder, Sisse Marie Kromann, der står bag den populære instagramprofil ”Kvindernes religionshistorie”.
  Escuchado 1h 6m 17s

Únete al Supporters Club de "Arven efter Eva"

Empieza a apoyar este podcast y forma parte de su comunidad.

EN VIDENSPODCAST OM PATRIARKATETS EFTERSLÆB Arven efter Eva dykker ned i nutidens efterslæb fra patriarkatet og i alt den viden, patriarkatet ikke ville have, at vi kendte. Fordi viden er...

mostra más
EN VIDENSPODCAST OM PATRIARKATETS EFTERSLÆB

Arven efter Eva dykker ned i nutidens efterslæb fra patriarkatet og i alt den viden, patriarkatet ikke ville have, at vi kendte. Fordi viden er magt og tiden er inde til, at vi deler den.

Et par årtusinder med patriarkalske samfundsstrukturer, det sætter sine spor.
Det farver stadig vores kultur, sprog, undervisningspensum, sexvaner, lønforhold – you name it.

Det efterslæb, kalder podcastvært og producent, Henriette Tybjerg, for Arven efter Eva, og det er dét, vi skal blive klogere på ved at dykke ned i forskellige emner sammen med en række forskere og eksperter.


 • Hvad gør det eksempelvis ved os som hele mennesker, at det maskuline har været favoriseret og det feminine gemt væk, underkendt og tabuiseret gennem årtusinder?
 • Hvorfor fortælles vi ikke om alle styrkerne og de vindinger, der er ved at kende alle aspekter af den kvindelige cyklus?
 • Hvorfor vandt patriarkatet frem og hvad har det gjort ved vores samfunds spilleregler, at gudinderne skulle dø og monoteismen vandt frem og har hersket i årtusinder?
Der er så mange skyggesider fra patriarkatet, der trænger til at blive belyst, og så meget smuk og magtfuld viden om kvindekønnet, som ikke er blevet tilstrækkeligt formidlet. Men nu er vi godt inde i det 21 århundrede, og så skal det være løgn.

Lad os blive klogere sammen og tage den magtfulde viden tilbage afsnit for afsnit.

Følg podcasten på instagramprofilerne @henriette.tybjerg og @arveneftereva samt på tiktok @henriettetybjerg
mostra menos
Contactos
Información

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca