22 SEP. 2024 · Neden Odaklanamıyoruz?
Nasıl Odaklanabiliriz?
Çalınan Dikkat kitabı - Johann Hari
“Yüzleştiğiniz her şeyi değiştiremezsiniz, ama yüzleşmeden hiçbir şeyi değiştiremezsiniz." diyor James Baldwin. Dikkat becerimizi azaltan etkenlerle yüzleşmeye hazırsanız başlayalım.
Johann Hari, İngiliz gazeteci ve yazar. Kitapları New York Times en çok satan listesinde. TED konuşmaları 90 milyondan fazla izlenmiş.
Oprah: "Size söz veriyorum, ayırdığınız zamana ve kesinlikle odaklanmanıza değecek."
Kitabı kendi ifadelerimle kısaca özetleyip sonra kitaptan alıntılarla devam edeceğim.
Johann Hari, eskisi kadar odaklanamadığını ve dikkatinin sürekli çalındığını düşünerek çevrimiçi olmayı nasıl azaltabileceğini bulamıyor. Yeterince disiplinli olmadığını, telefonunun onu ele geçirdiğini düşünüyor. Kitap okuyamıyor, okurken odaklanamıyor, kitabını yazamıyor, bir işi bitirmeden diğerlerine geçiyor ve hiçbirini bitiremiyor vs.
Tamamen çevrimdışı olabilmek için öncelikle telefonu, interneti, işleri güçleri ve tüm teknolojik cihazları geride bırakıp 3 aylığına bir adada kalmaya gidiyor. 20 yıldır çevrimiçi olan adam, otomatik maillerini mesajlarını hazırlıyor ve 3 ay yokum diyor.
Burada kitaplarla, araştırmalarla, ada sakinleriyle vakit geçiriyor. Ama bu dijital detoksun ömür boyu işe yaramayacağını fark ediyor.
Sonrasında binlerce kilometre yol kat edip dünyanın onlarca ülkesini bu konuda araştırma yapmak için geziyor. Psikologlarla, öğretmenlerle, akademisyenlerle, teknoloji uzmanlarıyla, ailelerle, doktorlarla vs. dikkat konusunda çalışma yapan, deney yapan, soruna veya çözüme odaklanan herkesle röportaj yapıp notlarını alıyor.
İşte bu kitap, dikkati araştırmak için 50 bin kilometreden fazla yol kat eden, onlarca ülkeyi gezip 250'den fazla bilim insanıyla görüşen ve bu araştırmaları bir arının çiçek çiçek gezip polenleri toplayıp bal yapması gibi bize sunan Johann Hari'nin eşsiz ve etkileyici ürünüdür.
Kitapta odaklanma becerimizi nelerin etkilediğini ve bunlarla ilgili çarpıcı araştırmaları ortaya koyuyor. Uyku, beslenme, teknoloji, okullar, kitap okuma gibi odaklanma becerimiz üzerinde etkisi olan birçok konuyu detaylandırıyor. En sonunda ise hem kendi çözümlerini hem de toplum olarak alınabilecek önlemleri sıralıyor.
Kitabın özeti biraz uzun oldu ama eşsiz bir hazine keşfetmek isterseniz buyrunuz.
Bundan 100 yıl sonra şu anki halimize bakıp şöyle diyecekler:
-Sosyal medya ve teknoloji sürekli dikkatlerini çalmış
-Vücutlarına sürekli işlenmiş gıda almışlar
-Stres ve yoğun çalışma saatleri ile boğuşmuşlar
-Çok az uyku uyumuşlar
-Çok az kitap okumuşlar
-Ailelerine, sevdiklerine, doğaya çok az zaman ayırmışlar
-Enformasyon içinde boğulmuşlar
-Görevler arasında sürekli geçiş yaparak beyinlerini zayıflatmışlar
-Anlamlı bir hedef koyup sevdikleri işleri yapmamışlar
-Çocuklara öyle okullar tasarlamışlar ki, herkes okullardan nefret eder hale gelmiş-Çocukları doğadan alıp, hayvanat bahçesindeki hayvanlar gibi evden, okula, kreşten avm’ye kutular içinde gezdirmişler ve bu çocuklar neden böyle hırçın diye sorgulamışlar. İlaç vererek sakinleştirmişler.
-Zararlı ve faydasız olduğunu bildikleri her şeyi kullanmaya devam etmişler
-Oyunları serbest hayal ve neşe dolu halden almış, gözetim altında oynanan bir göreve dönüştürmüşler
Hakikaten bunlar nasıl yaşamışlar böyle?
#kitap #kitapözeti #johannhari #çalınandikkat #stolenfocus #nedenodaklanamıyoruz #nasılodaklanabiliriz #odaklanmak #fokuslanmak #odaklanamıyorum #dikkat #dikkatbecerisi #dikkatimazalıyor #dikkatiminasılartırabilirim #dikkatimdağınık #book #kitaplar