Información
Faglige Stemmer er Netavisen Pios megafon for landets kloge hænder, der fri for Christiansborg-spin og -retorik, taler lige ud af posen om tidens aktuelle emner set fra et fagforeningsperspektiv.
3 FEB. 2022 · Efter otte år på posten stopper Per Christensen som forbundsformand i 3F.
Det gør han efter et krisemøde som følge af B.T i weekenden har kunnet afsløre, hvordan 3F-formanden af to omgange har levet et dobbeltliv med flere kvinder, der ikke kendte til hinandens eksistens.
Er det overhovedet en sag, der hører til i offentligheden og hvad tænker den almene faglige om det?
På kun en weekend fik borgerforslaget om muligheden for medfaderskab de 50.000 underskrifter, det kræver, for at forslaget bliver taget op i folketinget. Ud af forslaget kommer også diskussioner om anvendelsen af rugemødre og andre etiske dilemmaer. Det forholder panelet sig til.
I studiet er:
Daniel Skovhus (Tømrer)
Sara Hald (Sygeplejerske)
Katrine Fylking (Lærer og medlem af hovedstyrelsen i DLF)
Vært; Chefredaktør hos Netavisen Pio, Niels Jespersen.
15 DIC. 2021 · EU-mindsteløn, en rigsretssag, sygeplejestrejken og kommunalvalg.
Det sidste afsnit af Faglige Stemmer i 2021 er optaget - og vi kigger tilbage på et år med mange fagpolitiske højdepunkter.
Vi vender stærkt tilbage i 2022 – tak fordi I lytter med.
I studiet er; Radiovært og Scenetekniker hos det Kongelige teater Nicolai Bentzen, Tømrer og bestyrelsesmedlem i NCC Danny Sjøberg og Lærer, bestyrelsesmedlem i Københavns Lærerforening og medlem af hovedstyrelsen i DLF Katrine Fylking.
Vært; Chefredaktør hos Netavisen Pio, Niels Jespersen.
4 NOV. 2021 · Stem på en fra virkeligheden - én som både arbejder med hovedet og hænderne, og som er klog på byggeri, transport, produktion, service og omsorg. Sådan præsenterer 3F den kampagne, som de har lanceret her op til kommunalvalget. Kampagnen består i en database over kandidater ved det forestående kommunal- og regionsrådsvalg - en database, der vel at mærke kun indeholder kandidater, som er fagligt uddannede eller er beskæftiget med praktisk eller manuelt arbejde manuelt arbejde - eller som 3F selv præsenterer det: Os, der arbejder ude i virkeligheden.
Hvor stor er behovet for, at vi får sat fokus på faglige stemmer i byrådene rundt om i landet og hvilken forskel kan det gøre, hvis vi for flere faglige i kommunalpolitik? Det taler vi om i den første halvdel af denne udgave af Faglige stemmer.
Derudover skal vi vende arbejdsmiljø. Tidligere på året blev en byggeleder hos et snedkerfirma i Greve fyret med øjeblikkelig virkning, efter at han blev afsløret i at have forfalsket svaret på prøve, der påviste asbest, så prøven så ud til at være negativ.
Dette er blot det seneste eksempel på sager, hvor der ikke alene ses stort på arbejdernes sikkerhed, men hvor det tilmed er svært at få øje på konsekvenser for de ansvarlige.
Vi ser nærmere på, om der er tale om en generel mangel på konsekvens for arbejdsgivere, som forbryder sig mod arbejdsmiljøloven og hvad der potentielt kan løse dette problem.
Faglige Stemmer består denne gang af; tømrer og bestyrelsesmedlem hos NCC Danny Sjøborg og smedelærling Maria Højgaard Andersen.
Vært er; chefredaktør for Netavisen Pio Niels Jespersen
15 OCT. 2021 · Lovindgrebet overfor strejken på sygeplejerskeområdet tidligere på året var ledsaget af et løfte fra regeringens side om at nedsætte en lønstrukturkomité, som bl.a. skulle have til formål at analysere og sammenligne lønstrukturer og lønudvikling i den offentlige sektor. Dette skete i et forsøg på at imødekommende de strejkende sygeplejerskers krav om at der blev taget et definitivt opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som ifølge sygeplejerskerne placerede dem på et lavere løntrin i forhold til de mandsdominerede fag, hvilket var det gennemgående argument for sygeplejerskernes krav om et lønløft.
I denne udgave af Faglige Stemmer kan du høre, hvilke tanker panelet gør sig om lønstrukturkomitéen, og hvorvidt vi her har at gøre med noget, der potentielt kan få gjort noget ved løngabet mellem traditionelle kvinde- og mandefag.
Derudover kan du høre, hvad panelet har at sige til den aktuelle debat om, hvorledes efterspørgslen på arbejdskraft skal håndteres - særligt med henblik på den trepartsaftale, som i sidste uge blev indgået mellem regeringen og repræsentanterne for arbejdsgiverne samt lønmodtagerne.
Vi stiller således spørgsmålene: Står vi overfor noget, der kan blive det definitive opgør med uligeløn på arbejdsmarkedet samt hvad bør der gøres for at håndtere den stigende efterspørgsel på arbejdskraft - Er løsningen at finde alene indenfor Danmarks grænser, eller er vi nødt til at rette blikket udlandet? Og bliver der i øvrigt gjort nok, for at trække på den arbejdskraftreserve, der endnu findes i Danmark?
I studiet er :
Bitten Persson - faglig sekretær i BUPL
Dennis Kristensen - tidligere forbundsformand i FOA
Daniel Skovhus, tømrer
Faglige Stemmer er Netavisen Pios debatmagasin for landets kloge hænder, der fri for Christiansborg-spin og -retorik, taler lige ud af posen om tidens aktuelle emner set fra et fagligt perspektiv.
17 SEP. 2021 · Det er fra flere sider blevet påpeget, at Danmark både her og nu, og på sigt vil døje med mangel på arbejdskraft.
Det var ligeledes en af grundene til, at regeringen den 6. september præsenterede deres reformudspil; ”Danmark Kan Mere”.
Med udspillet vil regeringen blandt andet forhøje dagpengesatsen de første 3 måneder for ledige, som har været på arbejdsmarkedet i 2 af de 3 forgangne år, og så skal der mere fokus på nyttejobs.
Det, der har skabt mest opmærksom ved udspillet var regeringens forslag om, at dagpengesatsen for dimittender under 30 skal sænkes.
Fremover vil de nyuddannede miste ca. 4.000 kr. om måneden.
I denne udgave af Faglige Stemmer kan du få panelets mening om udspillet.
Vi stiller spørgsmålene; Har regeringen fundet løsningen på den manglende arbejdskraft, og er det fair at skære i dimittendsatsen?
I studiet er:
Nicolai Bentsen - Scenetekniker og TR på Det Kongelige Teater
Julie Brendstrup - Receptionist og TR i 3F
Pia Henriksen - Lærer og debattør
Vært: Niels Jespersen - chefredaktør Pio og tidl. TR. SID og HKKF
Faglige Stemmer er Netavisen Pios megafon for landets kloge hænder, der fri for Christiansborg-spin og -retorik, taler lige ud af posen om tidens aktuelle emner set fra et fagforeningsperspektiv.
20 AGO. 2021 · Sygeplejerskernes strejke har nu stået på i mere end to måneder. Fra den 31. august vil yderligere 315 sygeplejersker nedlægge arbejdet. Hermed vil i alt 6.457 sygeplejersker deltage i strejken.
Ifølge en Epinion-undersøgelse foretaget for DR tilkendegiver 35 % af de adspurgte, at de hverken støtter eller er modstandere af strejken. Derudover støtter 42 % af de adspurgte strejker, mens 19 % er imod.
I denne udgave af Faglige Stemmer tager vi en status på strejken og taler om; hvordan det kan være at så mange danskere tilsyneladende er ligeglade med strejken og hvor langt er vi fra en afslutning eller et potentielt regeringsindgreb?
I den anden del af Faglige Stemmer stiller vi spørgsmål; Hvordan løser vi manglen på arbejdskraft?
Der er mangel på arbejdskraft. Særligt inden for servicefagene, hvor niveauet på manglende arbejdskraft er det højeste siden 2011, viser tal fra Danmarks Statistik.
Derfor ønsker Dansk Erhverv, at sætter beløbsordningen ned til 30.000 kroner, så det kan blive nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark.
Men er der en reel mangel på arbejdskraft eller drejer det sig mere om mangel på billigarbejdskraft?
I studiet er:
Signe Hagel Andersen, Kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden
Carl Emil Lind Christensen - Industriteknikerlærling og Formand for Dansk Metal Ungdom
Danny Sjøberg: Tømrer, 3F’er og bestyrelsesmedlem i NCC
Vært: Podcastredaktør hos Netavisen Pio Mette Skov Myrup
30 JUN. 2021 · Strejke!
Mandag den 14. juni forkastede sygeplejerskerne det forslag til en mæglingsskitse til en ny overenskomst, som parterne; Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening blev enige om i Forligsinstitutionen.
Af den grund blev der varslet konflikt. Natten til lørdag nedlagde 5.000 danske sygeplejersker arbejdet og gik i strejke.
Men hvor lang tid kan konflikten holde, hvorfor blev det et nej og hvilken betydning kan konflikten få for andre offentligansatte grupper, der måske også drømmer om en lønstigning i fremtiden?
Det taler vi om i denne udgave af Faglige Stemmer.
Vi skal også vende arbejdsmiljø og nedslidning.
Hver fjerde dansker føler sig nedslidt. Det viser en undersøgelse fra analyseinstituttet Voxmeter.
Paneldeltager Maria Højgaard Andersen, er smedelærling og hun undre sig over, hvorfor nedslidning ikke fylder mere i undervisningen på erhvervsskolerne.
For hvem har pligt til at løfte opgave, når det kommer til at bekæmpe nedslidning på det danske arbejdsmarked og hvordan kan fagbevægelsen blive mere offensive i forhold til at få det på dagsordenen?
I studiet:
Signe Hagel, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden
Maria Højgaard Andersen, smedelærling
Bitten Peterson, medlem af forretningsudvalget i BUPL
Vært; Niels Jespersen, chefredaktør hos Netavisen Pio
3 MAY. 2021 · Den 25. marts stod det klart, at et flertal af Dansk Sygeplejeråds (DSR) medlemmer ved en urafstemning har valgt at stemme nej til den overenskomst, som tidligere på året blev forhandlet på plads. Med nej’et valgte et flertal af medlemmerne at trodse både deres formand og en enig hovedbestyrelse, som anbefalede et ja. Som følge af medlemmernes forkastelse af aftalen, har DSR indgivet strejkevarsel fra og med natten til den 21. maj. Det altoverskyggende tema i forbindelse med såvel den forkastede overenskomstaftale som den forestående konflikt er spørgsmålet om lønniveauet for sygeplejersker. Dog peges der også på corona-situationen som noget, der har demonstreret, hvor essentiel og vigtig en faggruppe, der her er tale om.
Du kan i dette afsnit få panelet analyse af konflikten, og hvad den potentielt kan føre til.
Vi skal også se nærmere på den politiske verden og særligt blå blok. Efter et hårdt brud med Venstre har Lars Løkke Rasmussen (ikke overraskende) bekræftet at han nu vil stifte sit eget parti. Selvom den tidligere statsministers nye parti endnu ikke er navngivet, har han allerede opnået opbakning blandt vælgerne. En meningsmåling foretaget af Voxmeter for Jyllands-Posten viser, at hver tiende vælger ville stemmer på den tidligere venstreformands nye parti.
Kan lykkes nye parti være med til at rykke på magtbalancen i blåblok, og kan det blive en konkret trussel for regeringen, der ind til videre har haft en stærk greb om deres vælgere? Det taler vi om i den anden del af Faglige Stemmer.
I studiet:
●Dennis Kristensen (tidl. formand i FOA)
●Mette Skovhus Larsen (pædagog)
●Nicolai Bentsen (scenetekniker og TR på Det Kongelige Teater)
●Vært: Niels Jespersen (chefredaktør Pio og tidl. TR. SID og HKKF)
7 ABR. 2021 · Først højskolerne og så erhvervsuddannelserne. Sådan lød prioriteringen i regeringens genåbningsplan. Efterfølgende har DSU’s formand Frederik Vad kritiseret venstrefløjen samt regeringen for, at nedprioritere de faglærte – hør hele kritikken i EN MAND SER RØDT.
”Faglærte er noget vi åbenlyst mangler. Man bliver ikke en god tømrer ved at sidde derhjemme. Derfor er det fuldstændigt uforståeligt, at erhvervsuddannelserne ikke fylder mere”, siger tømrer Danny Sjøberg i denne udgave af Faglige Stemmer.
Men er det et enestående eksempel på nedprioriteringen af erhvervsuddannelserne og faglærte? NEJ! Lyder det fra panelet, der mener, at man ser det gang på gang, når der skal fordeles midler til uddannelserne – så er det universiteterne, der hver gang trækker det længste strå.
Vi taler om prioritering af uddannelser og faggrupper i denne udgave af Faglige Stemmer.
15-timers arbejdsdage, flere måneders arbejde uden fridage og store bøder til de ansatte - det er nogle af de arbejdsforhold flere chauffører arbejder under hos Nemlig.com.
Det kunne Politiken berette om i marts 2021.
Nemlig.coms direktør Stefan Pleng begrunder arbejdsforholdene med den voldsomme vækst, virksomheden har oplevet under coronakrisen på trods af, at man har kendt til arbejdsforholdene siden 2014.
Beskæftigelsesministeren er kaldt i samråd om sagen, og 3F har truet med konflikt.
Hvordan kan det overhovedet ske i Danmark, hvem har ansvaret, og er der brug for et politisk indgreb?
Med i studiet er:
Danny Sjøberg (Tømrer, 3F’er og bestyrelsesmedlem i NCC)
Mads Nikolaj Simonsen (Regionsformand for 3F Ungdom Hovedstaden)
Katrine Fylking (Lærer, bestyrelsesmedlem i KLF og medlem af hovedstyrelsen i DLF)
Vært: Niels Jespersen (Chefredaktør Pio og tidl. TR. SID og HKKF)
8 MAR. 2021 · OK21 er på plads. Den 20. februar blev der indgået aftale på det regionale område for ca. 150.000 medarbejdere, hvoraf størstedelen er ansat på landets sygehuse. Den økonomiske ramme er på 5,44 %, hvoraf de 5,02 % vil blive anvendt til generelle lønstigninger, hvilket svarer til ca. 33 mio. kr.
Men er dette tilstrækkeligt? Burde vi som samfund i højere grad honorere de faggrupper, der befinder sig i fronten; særligt set i lyset af coronakrisen?
Foruden OK21 kigger vi i dette afsnit nærmere på en opsigtsvækkende analyse, der viser, at de traditionelle, overenskomstbærende fagforeninger nu kun organisere lidt over halvdelen af lønmodtagerne. Hvorfor melder danskerne sig ud af fagforeningerne? Hvordan kan vi vende udviklingen, og hvilke konsekvenser kan det få, hvis udviklingen ikke vender. Vi stiller spørgsmålene i denne udgave af Faglige Stemmer.
I studiet:
Vært: Niels Jespersen (Chefredaktør Pio og tidl. TR. SID og HKKF)
Dennis Kristensen (tidl. Formand i FOA)
Helga Mathiassen (tømrer og næstformand i Snedker-Tømrernes Brancheklub i 3F
Pia Henriksen(Lærer og debattør)
Faglige Stemmer er Netavisen Pios megafon for landets kloge hænder, der fri for Christiansborg-spin og -retorik, taler lige ud af posen om tidens aktuelle emner set fra et fagforeningsperspektiv.
Información
Autor | Netavisen Pio |
Organización | Netavisen Pio |
Categorías | Política |
Página web | - |
- |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company