
Contactos
Información
Velkommen til Maskinmestrenes Podcast, podcasten fra Maskinmestrenes Forening, hvor vi taler med både generalister og eksperter fra alle hjørner af professionen.

Episodios & Posts
Episodios
Posts
13 JUN. 2025 · Gennem projektet De Maritime Uddannelsers Innovations- og forskningskonsortium – forkortet MARIKO – vil i Danmark opbygge og udvikle et ressourcestærkt fagligt fællesskab, der skal bygge videre på de stærke relationer med erhvervslivet, sikre videndeling med relevante aktører, arbejde for gode rammevilkår og meget andet.
I spidsen for arbejdet står forskningschef Signe Jensen, som startede 1. maj. Rent fysisk har hun fået base på Fredericia Maskinmesterskole, der skal facilitere sekretariatsfunktionen og det administrative, med rektor Jens Færgemand som forperson for den fælles indsats.
Maskinmestrenes Podcast har mødt de to til en snak om initiativet, ambitionerne og perspektiverne for ikke mindst de studerende på landets maskinmesterskoler, der på kan se frem til noget ny viden og nogle anderledes input.
»Jeg kommer ikke ind med en færdig plan, men jeg kommer med nogle tanker og overvejelser i forhold til noget af det, der skal ske. Hvis jeg skal sætte et nøgleord på, bliver det at facilitere samarbejdet, fordi man jo allerede arbejder med forskning og udvikling på institutionerne på forskellig vis,« siger Signe Jensen.
10 JUN. 2025 · I anledning af 80-året for Danmarks befrielse inviterer vi dig med til et særligt afsnit, hvor formand Lars Have Hansen i samtale med æresmedlem og forfatter Gustav Schmidt Hansen dykker ned i de danske krigssejleres liv under 2. verdenskrig. Gustav er netop udkommet med tredje og sidste bind i sin bogserie om de danske sømænd, og samtalen kredser om de afgørende valg, de maritime konsekvenser af krigen – og den pris, mange måtte betale, længe efter krigen var slut. Der blev også snakket om:
- Hvad førte til d. 9 april, på den maritime front?
- Hvordan og i hvilket omfang danske rederier blev påvirket?
- Hvilke sammenligninger er der i dag med søfartens strategiske sikkerhedsbeslutninger?
Dette afsnit er både en historisk fortælling og en refleksion over de valg, som blev taget af danske sømænd.
Lyt med og få indblik i, hvorfor vi hvert år hædrer krigssejlerne – og hvorfor vi aldrig må glemme dem.
6 JUN. 2025 · Sorø Bioenergi er for et års tid siden begyndt at modtage overskudsvarme fra fødevareleverandøren Hørkram Foodservice, som ligger få hundrede meter væk. Samarbejdet mellem Hørkram og energiselskabet AffaldPlus, der ejer Sorø Fjernvarme, gavner i den grad begge parter.
Sorø Fjernvarme kan klare sig med et lavere forbrug af have/parkaffald og mindre indkøb af lokal skovflis, mens Hørkram opnår energineutral bygningsdrift, hvilket taler godt ind i virksomhedens fokus på at nedbringe miljøaftrykket, hvor det er muligt.
Det samarbejde er omdrejningspunktet for denne udgave af Maskinmestrenes Podcast, hvor vi taler med maskinmester og energichef i AffaldPlus, Ole J. Andersen, og centerdirektør i Hørkrams Sorø-afdeling, Claus Bredvig.
»Den energi, som Claus har brugt til at køle ned ovre hos ham, og som kommer i en anden form herover til os, den er én gang skabt, og der er en klimabelastning fra den. Derfor er nøglen for os at få udnyttet den energi, så vi ikke skal øge klimabelastningen vil at lave en tilsvarende energimængde på en anden måde,« forklarer Ole J. Andersen.
22 MAY. 2025 · Hvordan får man egentlig foden indenfor i offshore-sektoren? Hvordan ser livet som maskinmester på en produktionsplatform eller en mobil borerig ud, hvilke overvejelser skal man gøre, inden man går ind i det, hvilke kompetencer skal man have (eller får man), hvilke risici skal man tænke på arbejdsmæssigt, hvordan er praktikmulighederne og så videre.
Det har Maskinmestrenes Podcast talt med maskinmester Rasmus Langeberg Winther og hans kollega Palle Mullesgaard Pedersen om. De er begge ansat i Semco Maritime, der er blandt de førende leverandører til netop offshore-sektoren i Danmark og udlandet.
Rasmus Langeberg Winther er tidligere vagtgående på Tyra-feltet og i dag Chief Production Operator og dermed faglig chef for en gruppe teknikere på et walk-to-work-skib, der sejler rundt mellem de mindre, ubemandede platforme i Nordsøen, kaldet satellitter, for at udøve vedligehold og andre opgaver.
Allerede fra studiestart på Fredericia Maskinmesterskole vidste han, at han ville arbejde offshore, og en bachelorpraktik hos Kosan Gas, der ligeledes gav et tidligt indblik i branchen, viste sig – helt som ventet – også at være en fordel, da de første jobsamtaler skulle afvikles.
»Jeg fik beskæftiget mig med nogle ting, som stemte godt overens med det, der foregår ude på søen, så hvis man kan vælge noget, der tilnærmelsesvis går i samme retning som den sektor, man gerne vil ind i, så har man gode muligheder,« siger Rasmus Langeberg Winther.
2 MAY. 2025 · Gennem snart 40 på arbejdsmarkedet har Finn Lyng Pedersen været vidt omkring, siden titlen som udvidet maskinmester, som det hed dengang, kom i hus i Esbjerg i 1986. Sammenlagt har han brugt langt over halvdelen af tiden i Beumer Group, hvor han i dag er Director Strategy Execution.
Siden midten af 90’erne har der stået fabrikschef, R&D programmanager, COO eller lignende på visitkortet, og netop ledelse er også overskriften på den snak, Maskinmestrenes Podcast har taget med Finn Lyng Pedersen om hans karriere.
Allerede i 1995 blev Finn Lyng Pedersen fabrikschef for 250 medarbejdere i form af både funktionærer, konstruktører, ingeniører og maskinmestre foruden fagfolk på værkstedet. Han blev med andre ord kastet ud i ’full blown ledelse’, som han siger, selvom det egentlig ikke var planen.
»Det skete lidt organisk, for jeg havde egentlig altid sagt, at jeg aldrig ville være leder, jeg tænkte, der var for lidt teknik og for meget bøvl med administration og medarbejderne. Men da jeg fik muligheden, tænkte jeg mig om i de 24 timer, jeg fik til det, og sagde så ja,« fortæller han.
I udsendelsen kan du også høre om Finn Lyng Pedersens mange år i udlandet og hans syn på vigtigheden af at styrke sit teoretiske ledelsesfundament med en MMT på Aalborg Universitet.
22 ABR. 2025 · Den potentielt udfordrende jagt på en god ramme for maskinmesteruddannelsens sidste opgave er noget, der kan give en del hovedbrud for de studerende. Maskinmestrenes Podcast har derfor talt med Theis Brandborg, der læser på Teknika, om hvordan man kan gribe udfordringen an.
Han er selv godt undervejs med sit bachelorprojekt, som han skriver hos energivirksomheden European Energy. Her er omdrejningspunktet vedvarende energi med fokus på Power-to-X via aktive anlæg i det sydlige Jylland, som Theis Brandborg også har fået indblik i.
Det var da også med den grønne omstilling i kikkerten, at Theis Brandborg satte jagten ind på en praktikplads, men udbuddet var ikke overvældende. Ind fra siden kom imidlertid et råd om at lægge et opslag på LinkedIn, hvilket dog krævede lidt overvejelser.
»Det var lidt ude over min comfort zone, da det ikke lige er en platform, jeg har gjort brug af før. Men det gjorde jeg så, og var nok til dels ret heldigt, for jeg ramte noget, og lige pludselig var der mange tusinder, der havde set mit opslag, og heldigvis reagerede Lars også på det,« forklarer han.
22 ABR. 2025 · Stefan Stausholm Meyer og Claus Hartmeyer er afdelingsledere i hver sin gren af intralogistikvirksomheden Beumer Group, der i alt tæller omkring 900 ansatte på dansk jord, ligesom de begge er dimittender fra Aarhus Maskinmesterskole, om end med otte års mellemrum.
I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast fortæller de to maskinmestre om deres syn på ledelse, som de hver især har beskæftiget sig med en del år. Blandt andet er de enige om vigtigheden af at give folkene frihed til at udøve deres kunnen.
Som overordnet personaleansvarlig for 28 mand (m/k) går meget af Claus Hartmeyers tid således med at få sine folk til at performe optimalt og udvikle sig med de rette kompetencer. Mens han rent formelt opererer i aftersales, er Stefan Stausholm Meyer beskæftiget med nysalg af systemer til nye lokationer. Her har han sit eget team på 14 personer, der laver PLC-software.
»Jeg er på ingen måde en lige så god programmør som nogle af dem; jeg har aldrig levet af at programmere, så det er mere sparring på et andet niveau om, hvordan vi kan gøre ting. I kraft af, at jeg har lidt færre mennesker i mit team end Claus, har jeg mulighed for nogle andre ting omkring det at være leder og være tættere på teknikken,« siger han.
21 MAR. 2025 · For en multinational virksomhed som Topsoe, der blandt andet leverer teknologi og løsninger til omstillingen af den globale energisektor i en mere klimavenlig retning, er Facility Management en vigtig disciplin.
For tiden er virksomheden ved at opbygge en global FM-organisation op ud fra et ønske fra ledelsens side om at få synergier til at fungere på tværs af de forskellige lande, hvor Topsoe er til stede. Maskinmestrenes Podcast har mødt Director for Global Facility Management, René Jacobsen, til en snak om både den opgave, ovennævnte spørgsmål og det øvrige arbejde i Topsoes FM-team.
I det team finder man adskillige maskinmestre, herunder Property Manager Allan Rask Walbum, der har en del år på havet bag sig, inden han gik i land og begyndte at arbejde med FM i større bygninger. Det fangede ham hurtigt og blev en decideret karrierevej, da han kom til Topsoe i efteråret 2019.
I jobbet sætter han stor pris på sine kompetencer og erfaringer som maskinmester. Det gælder både i forhold til ledelse, men også den praktiske indsigt i tekniske installationer, som han kan dele med yngre kolleger i teamet, der til gengæld har en nyere viden om nogle andre ting.
»Det er jo nogle år siden, jeg selv sad med hovedet i bøgerne, så jeg nyder godt af deres input og teori, der er frisk i erindringen. Og den kombination er rigtig god og brugbar på områder som ventilation, el, køl og så videre,« siger han.
21 MAR. 2025 · I Kassø vest for Aabenraa er den danske energivirksomhed European Energy ved at lægge sidste hånd på et af verdens første – og største – Power-to-X-anlæg, hvor hovedproduktet bliver grøn e-metanol – op mod 42.000 ton årligt, som A. P. Møller – Mærsk, Lego og Novo Nordisk allerede har skrevet kontrakt på at aftage.
Til at konstruere og sidenhen drifte det store og komplekse anlæg i Sønderjylland har European Energy ansat i omegnen af 30 maskinmestre. Maskinmestrenes Podcast har mødt to af dem, Construction Manager Henrik Hestbek og Plant Manager Carsten Sørensen, til en snak om anlægget og fremtidsperspektiverne.
»Vi bygger stort set alt fra bunden på anlægget, så hele rammeværket omkring kvalitet, miljø og sikkerhed har jeg sidder og bygget op sammen med O&M (Operations & Maintenance, red.). Så vi har bygget en organisation op, ansat en masse maskinmestre blandt andet, og gør det hele klar til at overtage det, Hestbek og drengene bygger,« siger Carsten Sørensen.
Siden administrerende direktør og medstifter i European Energy, Knud Erik Andersen, nedfældede de første tanker om anlægget på et par internt berømte servietter, er der sket en hel del, og mange barrierer er blevet forceret, men det har i den grad været anstrengelserne værd, understreger Henrik Hestbek.
»At være first mover og en del af European Energy – what’s not to like. At møde masse fantastiske kolleger, der brænder for det her; brænder for at være grønne, for fremtiden, og for at det, vi laver, kommer til at bane vejen for mange andre ting rundt omkring i verden, det kan vi jo ikke være andet end stolte af,« siger han.
19 MAR. 2025 · Den danske afdeling af Beumer Groups rejsende teknikere i afdelingen Site Integration er sjældent hjemme på hovedkontoret i det nordlige Aarhus. Tværtimod byder deres job dem en kalender, der ofte rummer 250-300 rejsedage om året.
I denne udgave af Maskinmestrenes Podcast har vi derfor den ene af deltagerne, Commissioning Engineer Mikkel Mogensen, med på en videoforbindelse fra Holland, hvor han på optagedagen var på opgave for DHL.
Sammen med kollegaen Kasper Vester Ellebæk, ligeledes Commissioning Engineer, fortæller de i udsendelsen om deres vej fra Aarhus Maskinmesterskole, som de begge har forladt inden for de sidste par år, til Beumer Group og arbejdet med post- og bagagesystemer rundt om på kloden.
»Min hovedopgave hernede er at få sat conveyoren i drift, så jeg foretager diverse funktionstest, fejlfinding på monteringen, indkøring af båndene, justering af PLC’er og den slags. Når vi så er ved at være færdige, vil der også være noget kundekontakt og oplæring af de folk, der skal bruge anlægget,« forklarer Mikkel Mogensen fra det hollandske.
Fra studietiden drager de begge fordel af dels det brede fundament, uddannelsen giver, og i høj grad også evnen til hurtigt at kunne sætte sig ind i ny information, påpeger Kasper Vester Ellebæk.
»Jobbet her har jo ikke noget med dieselmaskiner at gøre, men det, du tager med, er, at du har lært at tilegne dig en masse viden på relativt kort tid. Det bruger vi i dagligdagen nu, hvor man hele tiden skal skifte retning, og der hele tiden kommer nye ting op,« siger han.
Velkommen til Maskinmestrenes Podcast, podcasten fra Maskinmestrenes Forening, hvor vi taler med både generalister og eksperter fra alle hjørner af professionen.
Información
Autor | Maskinmestrenes Forenings Podc |
Organización | Maskinmestrenes Forening |
Categorías | Tecnología , Administración |
Página web | www.mmf.dk |
mf@mmf.dk |
Copyright 2025 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company