• HAYATIMIZDAKİ GİZİL GÜÇ: TOHUM

    15 MAY. 2022 · Miras Kelimeler'in sekizinci bölümünde tohum kelimesini ve tohumun farklı düzlemlerdeki yolculuğunu konuşacağız. Tohum ilkin bize başlangıcı, direnci, dayanıklılığı ve inadı anımsatıyor. Tüm dış koşullardan azade içeride büyüyen, mikro düzlemde makroyu taşıyan gizil gücü temsil ediyor. Tohumu ilkin somut varlığıyla ve güçlü bir metafor olması yönüyle Hikmet Birand’ın “Alıç Ağacı ile Sohbetleri” ve Adalet Ağaoğlu’nun “Duvar Öyküsü” üzerinden ele alacağız. Sonrasında Millet ve Van Gogh’un tablolarından, Lalehan Uysal’ın tohum fotoğraflarına, Semih Kaplanaoğlu’nun “Buğday” filmine uzanacağız; tohumun içine bakmaya, tohumları çoğaltmaya çalışacağız.
    52m 16s
  • ŞÂHÂNE BİR UYUMSUZ: SEZEN

    30 ABR. 2022 · Miras Kelimeler programının yedincisinde “Şahane Bir Uyumsuz” başlığı altında “Ben herkesim” diyen Sezen Aksu’yu ve onun şarkı sözlerini konuşacağız. Onu şair ve ozan yapan hususiyetleri, gelenekten ve Anadolu kültüründen nasıl beslendiğini, hikâye anlatıcılığını ve miras kelimelerini irdeleyeceğiz. Sezen dediğimizde aklımıza vicdan, ana, anaç, aykırı, isyankâr kelimeleri; Sezen’in şarkıları deyince ise şahane, öz, oyun, şölen, acı, aşk ve daha niceleri gelir aklımıza. Bunlar üzerinde birlikte düşünelim. Bakalım, payımıza neler düşüyor.
    33m 53s
  • ÇÖL SİHİRBAZLARIN EN BÜYÜĞÜDÜR

    15 ABR. 2022 · Miras Kelimeler programının altıncısında "Çöl" kelimesini konuşacağız. Çöl susuzluğun, belirsizliğin, yolculuğun, kayboluşun, varoluş meselesinin mekânı. Tanpınar'ın "Çöl sihirbazların en büyüğüdür" sözü belki de çöl hakkında kurulan en kuşatıcı cümle. Bu bağlamda çölün devingen yapısını, hem hiçliğe hem berekete bakan yönlerini irdeleyeceğimiz bu programda, Hilmi Yavuz'a, Necip Fazıl'a, Muhammed Esed'e, Küçük Prens'e, T.S.Eliot'ın Çorak Ülkesi'ne, Tatar Çölü'ne değineceğiz. Ayrıca çölün sinemadaki iz düşümlerine, Çölde Çay, Dune: Çöl Gezegen, Çöldeki İzler filmleri ekseninde bakacağız.
    1h 9m 41s
  • SPİNOZA'DAN ORHAN VELİ'YE NEŞE

    25 MAR. 2022 · Miras Kelimeler'in ikinci bölümünün ilk programında “Spinoza’dan Orhan Veli’ye Neşe” başlığı altında neşenin felsefî düşüncedeki ve edebiyatımızdaki konumunu değerlendireceğiz. Programda neşe’nin mutluluk, keyif, sevinç gibi kelimelerden ayrılan yönlerine, Spinoza ve Nietzsche bağlamında neşenin varoluş meselesinde sunduğu tekliflere, edebiyatımızda neşe dairesinde okuyabildiğimiz Sait Faik ve Orhan Veli gibi isimlere odaklanarak kelimenin bizce’sinin yorumunu yapmaya çalışacağız.
    1h 10s

Miras Kelimeler-II programında bize miras kalan kelimeleri hatırlamayı, onlara daha yakından bakmayı, üzerlerindeki tozları almayı ve onların yeniden parlamalarını sağlamayı umud ediyoruz. Seçtiğimiz kelimeyi büyük yazarlar hangi bağlamda, nasıl kullanmışlar?...

mostra más
Miras Kelimeler-II programında bize miras kalan kelimeleri hatırlamayı, onlara daha yakından bakmayı, üzerlerindeki tozları almayı ve onların yeniden parlamalarını sağlamayı umud ediyoruz. Seçtiğimiz kelimeyi büyük yazarlar hangi bağlamda, nasıl kullanmışlar? Bu kelime bizi hangi resme, şiire, müziğe, filme götürüyor? Kelime kendisiyle birlikte başka hangi kelime kümelerini zihnimize davet ediyor? Bu program dinleyenleri bir kelime üzerinde yoğun ve derin düşünmeye onun kıvrımlarında, katmanlarında gezinmeye davet ediyor.
mostra menos
Contactos
Información

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca