Portada del podcast

Mitä ihmettä?

  • 21. Mitä ihmettä? Joutaako paperinen passi pian roskiin?

    24 JUN. 2024 · Minkä perusteella meidät tunnistetaan? Ennen käytettiin vain kasvokuvaa, mutta nykyisin keinot ovat tarkempia: on sormenjälkiä ja liikkumisen seurantaa.  Digitaalisen identiteetin lompakkoa kehitetään parhaillaan ja pian sen pitäisi helpottaa monenlaista asiointia. Matkalle lähtiessä passi löytyy helposti ja niin ikään ajokortti voi pian kuulua samaiseen lompakkoon.  Mikä tämä lompakko oikein on, jonka saa lähitulevaisuudessa omaan puhelimeen tai muuhun älylaitteeseen? Ja mitä etua tästä käyttäjälle on? Ja mitä ihmettä? Miten määritellään henkilöllisyys ensimmäisen kerran, ennen kuin on olemassa ensimmäistäkään henkilöllisyystodistusta? Harrin vieraina ovat erityisasiantuntija Laura Kolinen valtiovarainministeriöstä sekä ID-keskuksen päällikkö Christoffer Bonn Maahanmuuttovirastosta.  
    Escuchado 36m 1s
  • 20. Mitä ihmettä, miksi kuurosateiden ennustaminen kesäisin on ihan mahdotonta?

    18 JUN. 2024 · Joskus sääennuste menee pieleen, luvattua sadetta tai paistetta ei tulekaan, miksi näin? Mikä kaikki vaikuttaa ennusteiden luotettavuuteen ja kuinka pitkän ajan päähän säätä voidaan ennustaa luotettavasti?  Mitä kaikkea vaatii, että sääennusteet saadaan tehtyä? Millaisia teknisiä laitteita ennustamiseen tarvitaan ja millaisia standardeja niiden taustalla on?  Entä tiesitkö, että säähavaintolaitteet tulevat paljon Suomesta? Miten suomalaisesta Vaisalasta on tullut globaali markkinajohtaja ja mistä kaikesta koostuu meteorologin työpäivä tv-lähetyksen lisäksi?  Harrin vieraina ovat laatupäällikkö Jari-Pekka Mörsky mittalaitteita valmistavasta Vaisalasta sekä Forecan ja MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas.
    Escuchado 32m 33s
  • 19. Mitä ihmettä? Miksi ulkokuntoilupaikat ovat alkaneet muistuttaa sisäkuntosaleja?

    3 JUN. 2024 · Liike on lääkettä! Moderni elämäntapa ohjaa meidät kuitenkin viettämään paljon aikaa sisällä, ja usein kuntoilukin tapahtuu sisällä: kuntosalille ja takaisin kurvataan autolla.  Kuntosalilla voi kuitenkin käydä myös ulkona ja kokemus vetää jo vertoja sisäkuntosalien tarjonnalle. Varustetaso voi yllättää monipuolisuudellaan, perinteiset leuanvetotangot ja nostettavat tukit ovat yhä toimivia välineitä, mutteivät sovi kaikille.   Viime vuosina ulkoliikuntapaikkojen suunnittelu on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Millaisia ovat modernit ulkokuntoilupaikat? Mitä niiltä vaaditaan ja miten ne houkuttelevat ihmisiä käyttäjikseen? Entä miten standardit voivat auttaa ulkokuntoiluvälineiden suunnittelussa ja hankinnassa sekä turvallisuuden varmistamisessa? Harrin vieraina ovat Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki ja ulkokuntoilulaitteita valmistavan Omnigymnin tuotepäällikkö Juho Lahti. 
    Escuchado 29m 14s
  • 18. Mitä ihmettä? Miksi asiat pitää ilmaista niin vaikeasti?

    27 MAY. 2024 · Digitalisaatio ja lisääntynyt tietotyö ovat lisänneet niin sanottua jargonia. Kapulakieli voi helpottaa asiantuntijoiden keskinäistä kommunikaatiota, mutta kun se liukuu viranomais- ja yritysteksteihin, ollaan ikävän äärellä. Pahimmillaan epäselvä kieli saa lukijan kysymään, mikä vika minussa on, kun en ymmärrä. Voivatko jotkin tekstit todella olla liian vaikeita ja epäselviä ja mitä asialle voisi tehdä?  Selkeä kieli on myös standardoitu, se ei ole mielipideasia. Tässä jaksossa on luvassa vinkkejä ymmärrettävän kielen tuottamiseen. Asiantuntijat korostavat, että tärkeintä on ajatella ensin ja kirjoittaa vasta sitten ja asettautua aina lukijan asemaan.  Harrin vieraina ovat viestintästrategi ja Työelämän tyhjänpuhujat -kirjan tekijä Laura Niemi sekä Postin sisältösuunnittelija ja Selkeä kieli, toimivat tekstit -kirjan kirjoittaja Eeva Öörni.
    Escuchado 31m 38s
  • 17. Mitä ihmettä? Tämän kaiken jätevesi paljastaa meistä!

    20 MAY. 2024 · Vessanpönttöä vetäessä eivät standardit ole välttämättä ensimmäisenä mielessä, mutta ne liittyvät olennaisesti jäteveden puhdistamiseen ja siihen, miten jätevesiä tutkitaan.   Tietoa ei kerry vain WC:stä alashuhdotuista esineistä, pönttöön päätyy esimerkiksi yllättävän paljon tekohampaita, kännyköitä ja seksileluja. Jätevedestä voidaan tutkia myös, mitä lääkkeitä tai päihteitä alueella käytetään ja kuinka paljon. Jätevedestä paljastuu niin ikään tärkeitä asioita erilaisista taudeista ja niiden etenemisestä.  Mitä kaikkea jätevesi meistä paljastaa?  Harrin vieraina ovat Tarja Pitkänen. Hän on johtava asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja apulaisprofessori Helsingin yliopistosta, sekä vesiasiain päällikkö Paula Lindell Vesilaitosyhdistyksestä. 
    Escuchado 28m 32s
  • 16. Mitä ihmettä, miksi maailman onnellisin kansa uupuu töissä?

    13 MAY. 2024 · Suomi on seitsemättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa. Samaan aikaan kaksi kolmesta työntekijästä kokee työnsä kuormittavaksi ja erityisen suuressa riskissä ovat nuoret naiset.  Syitä on monia, mutta työtahti on yksinkertaisesti kiristynyt, erilaisia tietojärjestelmiä on runsaasti ja työpäivän huokoisuus on vähäisempää kuin aiemmin. Miten työntekijä voi pitää itsestään parempaa huolta? Entä, miten työnantaja voi kohentaa työssä jaksamista?  Harrin vieraina ovat Työterveyslaitoksen työturvallisuuden johtava tutkija Pia Perttula sekä Kiwa Inspectan tuotepäällikkö Sini Ahlgren. Kiwa tekee muun muassa erilaista testausta, tarkastusta ja sertifiointeja yrityksissä.  
    Escuchado 27m 59s
  • 15. Mitä ihmettä, voiko lähikaupan oliiviöljy olla väärennettyä?

    6 MAY. 2024 · Ajatus ruokapetoksen kohteeksi joutumisesta tutussa lähikaupassa tuntuu kaukaiselta, mutta todellisuudessa ruokaa väärennetään jatkuvasti. Maailmalla ruokaväärennökset ovat laaja ja laiton bisnes, ja valitettavasti eri tavoin väärennettyjä elintarvikkeita kulkeutuu Suomeenkin.  Miten väärennösten jäljille päästään? Ja mistä kuluttaja tai kauppias voi tunnistaa, onko mansikka kotimaista vai ulkomaista? Hunaja varmasti sitä, mitä luvataan?   Harrin vieraina ovat Ruokaviraston kemian yksikön johtaja Annikki Welling sekä ruoka-aiheisiin perehtynyt tietokirjailija Mari Koistinen.  
    Escuchado 34m 21s
  • 14. Mitä ihmettä, enkö saa mennä huvipuistoon ilman kenkiä?

    29 ABR. 2024 · Huvipuiston pyörittäminen ei ole rakettitiedettä, mutta tiesittekö, että huvipuistoja suunnittelevat usein avaruusinsinöörit?  Huvipuistoihin tullaan aina ilolla, luvassa voi olla hurjaa menoa, mutta turvallisesti. Kävijät luottavat siihen, että huvipuistossa on turvallista ja turvallisuus on kaiken A ja O puistojen toiminnalle. Miksei esimerkiksi vuoristoradan kyytiin saa mennä ilman paitaa tai kenkiä?  Tässä jaksossa selvitetään, millaisia erilaisia turvatoimia huvipuistoilla on, ja miten laitteissa hurvitteleva kävijä voi itse vaikuttaa omaan turvallisuuteensa?  Harrin vieraina ovat Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen. 
    Escuchado 34m 23s
  • 13. Mitä ihmettä, miten väestönsuojien jätehuolto järjestyy, jos ulos ei todellakaan pääse?

    23 JUL. 2023 · Kömmimme syvälle väestönsuojiin sekä tutustumme turvallisuusuhkiin ja niihin varautumiseen. Mitä muu maailma voi oppia Suomelta turvallisuusuhkiin varautumisesta ja Suomen väestönsuojista? Entä mitä Suomessa pitäisi tapahtua, että väestönsuojia tarvittaisiin tositilanteessa? Turvallisuusuhkien eskaloitumista ei voida välttää ennalta, mutta niihin voidaan varautua. Voisivatko standardit auttaa tässä? Kuinka tavallinen tallaaja voi varautua uhkiin? Entä miksi turvallisuus on ennen kaikkea tunne? Harrin vieraina turvallisuuden tunnetta luomassa kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ja Temet Group Oy:n neuvonantaja Jyrki Ronkainen.
    Escuchado 35m 40s
  • 12. Mitä ihmettä, meneekö pikamuoti koskaan pois muodista?

    16 JUL. 2023 · Pulloja on kierrätetty Suomessa jo yli 70 vuotta, mutta tekstiilien kierrätys on vasta alkamassa ja se myös tuntuu kuluttajasta hyvin vaikealta. Mikä on oikea paikka erilaisille käytöstä poistettaville tekstiileille ja miksi tekstiilien kierrättäminen on niin pahuksen vaikeaa? Mikä on kuluttajan vastuu kierrättämisessä ja kiertotaloudessa? Jaksossa pohdimme, kuinka kierrätyshaasteet taklataan ja miten pikamuotiin voidaan vaikuttaa lainsäädännöllä. Entä mikä on digitaalinen tuotepassi ja miksi pesulappua ei saisi leikata? Harrin vieraina tekstiilien kierrätyksen ja kiertotalouden käänteitä puimassa Suomen Tekstiili- ja Muoti ry:n asiantuntija Katri Pylkkänen sekä VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
    Escuchado 38m

UUSI KAUSI! Mitä ihmettä? -podcast sukeltaa arjen kummallisuuksien pariin. Tässä sarjassa Harri Moisio etsii piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme, ja joita emme tule pohtineeksi. Sarjan kolmannella kaudella selviää...

mostra más
UUSI KAUSI!

Mitä ihmettä? -podcast sukeltaa arjen kummallisuuksien pariin. Tässä sarjassa Harri Moisio etsii piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme, ja joita emme tule pohtineeksi. Sarjan kolmannella kaudella selviää muun muassa, miten huvipuistoissa hurvitellaan turvallisesti. Miten voi varmistua, ettei tule ostaneeksi väärennettyä ruokaa lähikaupasta, ja miten saamme heitettyä hyvästit jargonille? 

Ohjelman tuottaa SFS Suomen Standardit. 

Jaa kuuntelukokemuksesi tunnisteella #standardeista tai seuraa viestipalvelu X:ssä @standardeista


mostra menos
Contactos
Información

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca