Portada del podcast

رادیو فرهنگ و هنر(پادکست فرهنگی)

  • جایزه «زر امیر‌ابراهیمی» و واکنش جمهوری اسلامی

    4 JUN. 2022 · زر امیرابراهیمی، بازیگر ایرانی، با کسب جایزه بهترین بازیگر زن در جشنواره کن، نه تنها گام بزرگی برای هنرمندان ایرانی برداشت، که یک‌شبه به نمادی برای بسیاری ایرانیان تبدیل شد: زنی که ققنوس‌وار از خاکستر برخاست و به اوج افتخار رسید. «عنکبوت مقدس» ساخته علی عباسی است، کارگردان متولد ایران و شهروند دانمارک. این فیلم با خلق فضای مشهد در ۲۰ سال پیش، و با الهام از ماجرای قتل زنان کارگر جنسی به‌دست مذهبی متعصبی به نام سعید حنایی، فیلمی موفق ساخت که گواهی است از توانایی‌های روزافزون سینمای ایرانی دور از وطن. سابقه بازیگری زر البته به سال‌ها قبل باز‌می‌گردد. ۱۹ ساله بود که در «انتظارِ» محمد نوری‌زاد بازی کرد، فیلمی که کارگردانش سال‌ها از چهره‌های نظام بود و امروز از جدی‌ترین منتقدانش است و در زندان به سر می‌برد. او در سریال «نرگسِ» سیروس مقدم در نقش «زهره» درخشید. اما ناگهان انتشار ویدیویی از زندگی‌ خصوصی‌اش باعث شد راهی جز ترک وطن نبیند. پس از ترک ایران، می‌بایست در فرانسه حرفه‌اش را دنبال می‌کرد و امروز، پس از سال‌ها تلاش، در اوج سینمای جهان قرار گرفت. در سخنانش هنگام دریافت جایزه کن، به فارسی و انگلیسی، از دو عامل گفت: یکی اینکه همیشه و همه‌جا «سینما» همراهش بود و انگار نقش فرشته نجات را در زندگی‌اش بازی کرد؛ و دیگر اینکه خوشحالی و موفقیت برای او «مفاهیمی عمومی و جمعی‌اند» و دلش با آبادان و با ایران است. جای تعجبی ندارد که جمهوری اسلامی با این بزرگداشت زر دستپاچه شده و به واکنش‌های رقت‌بار اما قابل پیش‌بینی روی آورده باشد. محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی، در واکنش، مدعی شد که هنر واقعی نه از آنِ «عنکبوت مقدس» که از آنِ عباس کیارستمی بوده است؛ گویی فراموش کرده‌اند وقتی کیارستمی هنگام دریافت نخل طلای کن با کاترین دونوو روبوسی کرد، حکومتی‌ها چطور به دنبالش افتادند!
    Escuchado 23m 25s
  • سهراب سپهری؛ بودای مهربان شعر و نقاشی

    19 ABR. 2022 · سهراب سپهری در ۱۵ مهر ۱۳۰۷، در کاشان چشم به جهان گشود، میرزا نصرالله‌خان سپهری، پدربزرگش، اولین رئیس تلگرافخانه کاشان بود. پدرش اسدالله و مادرش ماه‌جبین هر دو اهل هنر بودند و طبع شعر داشتند. دوره ابتدایی را در دبستان خیام کاشان و متوسطه را در دبیرستان پهلوی گذراند و در خرداد ۱۳۲۲، پس از پایان دوره دو‌ساله دانشسرای مقدماتی پسران، به استخدام اداره فرهنگ کاشان درآمد.سهراب در شهریور ۱۳۲۷، در امتحانات ششم ادبی شرکت کرد و دیپلم دوره دبیرستان را دریافت کرد. پس از آن، به تهران آمد و در دانشکده هنرهای زیبای به تحصیل پرداخت و هم‌زمان به استخدام شرکت نفت درآمد. اما پس از گذشت ۸ ماه، استعفا کرد. سپهری در سال ۱۳۳۰ نخستین مجموعه شعر نیمایی‌اش به نام «مرگ رنگ» را منتشر کرد. او در دوره دوم انجمن هنری «خروس جنگی» با هنرمندان پیشرو زمانه خود مانند هوشنگ ایرانی، نیما یوشیج، غلامحسین غریب و بسیاری دیگر همکاری کرد. در سال ۱۳۳۲، سپهری از دانشکده هنرهای زیبا فارغ‌التحصیل شد و نشان درجه اول علمی را دریافت کرد. در همین سال، در چند نمایشگاه نقاشی در تهران مشارکت داشت و دومین مجموعه شعرش با عنوان «زندگی خواب‌ها» را منتشر کرد. سهراب به مطالعه فرهنگ شرقی تعلق خاطر بسیار داشت و به هند، پاکستان، افغانستان، ژاپن و چین سفر کرد. مدتی در ژاپن زندگی کرد و هنر «حکاکی روی چوب» را در آن‌جا فراگرفت. همچنین به شعر کهن سایر زبان‌ها نیز علاقه داشت؛ از این رو، بعضی از شعرهای کهن چینی و ژاپنی را ترجمه کرد.
    Escuchado 20m 59s
  • بهروز وثوقی؛ جاودانه در سینمای ایران

    9 MAR. 2022 · متولد خوی و بزرگ‌شده خیابان آپادانای تهران، زیاد طول نکشید که مسیر لقب گرفتن به لقب شدن را طی کرد. جوانی که با طوفان رسید، قیصر سینمای ایران شد و نقش‌آفرینی‌هایش چنان اثرگذار، باورپذیر و جاودانه بودند که در قاب هیچ لقبی جای نگرفت و درخشید، تا نامش فراتر از هر لقبی جاودانه شود. او در ۶۰ سال حضورش در عرصه سینما در ۹۰ فیلم بازی کرد که هرکدام افسانه‌ای تازه بر پرده نقره‌ای شدند. گمشده سینمای ایران در نظر مخاطبان هنر هفتم، بازیگر خوش‌نقشی که پوستر فیلم‌هایش چند دهه زینت‌بخش دیوارها و مهمان خانه‌های ایرانی‌ها بود؛ او که رسید و ماند برای همیشه، حتی در روزهای پس از «خداحافظ تهران»...
    Escuchado 19m 37s
  • معماری دوران پهلوی؛ چهره تکرار نشدنی مهندس رحمان گلزار شبستری

    7 FEB. 2022 · در گوشه گوشه تهران، میان ساختمان‌های سر به فلک کشیده یا کوچه‌های تو‌در‌تو، ناگهان بنایی را می‌بینی که چون ماشین زمان تو را به سال‌ها پیش می‌برد. از برج آزادی گرفته تا سرای روشن، دانشگاه تهران و کاخ نیاوران، بناهایی که هرکدام روایت‌گر دوره‌ای پرتلاطم از تاریخ ایران‌اند، ترکیبی از تاریخ قدیم و معماری مدرن که زاییده ذهن معماران وهنرمندانی خلاق است. در این بین، رحمان گلزار شبستری و هنرخلاقانه‌‌اش در معماری شهری تهران و ایران یکی از این نام‌هاست که خوش درخشیده است. او کسی است که حدود ۵۰ سال پیش پروژه منحصر‌به‌فرد شهرک اکباتان را با جسارتی مثال زدنی، در سن ۲۴ سالگی آغاز کرد. اگر جمهوری اسلامی فعالیت او را ممنوع نمی‌کرد، بدون تردید شخصی بود که با توجه به حمایت حکومت و دولت وقت از توسعه معماری مدرن، چهره‌ای بسیار دیدنی‌تر از معماری شهری تهران در خاطره‌ها به جای می‌گذاشت. گلزار در سال ۱۳۰۸ در شهر تاشکند جمهوری ازبکستان متولد شد. خانواده‌اش پس از اعلام رسمی دولت شوروی، به ایران بازگشتند و محل تولدش در شناسنامه، شهر مشهد قید شده است. در ۱۲ سالگی، پدرش در اثر بیماری تیفوس درگذشت و تحت تکفل عموهایش قرار گرفت. سپس، به دارالفنون رفت و پس از فارغ‌التحصیلی، به‌دلیل علاقه به معماری در آزمون ورودی پردیس هنرهای زیبا شرکت کرد و قبول شد.
    Escuchado 20m 55s
  • نوپرداز موسیقی اصیل ایرانی؛ از ابر بهار تا ایران من

    21 NOV. 2021 · سهراب ‌پور ناظری از نوگرایان موسیقی اصیل ایرانی، آهنگساز، نوازنده تنبور و کمانچه، متولد کرمانشاه است. او از چهره‌های جوان و پرآوازه موسیقی سنتی ایرانی است که در سن ۲۸ سالگی با خسرو آواز ایران، محمدرضا شجریان، به‌عنوان آهنگ‌ساز و نوازنده همکاری کرد و همچنین، آهنگ‌ساز و نوازنده قطعات و آلبوم‌های گوناگون همایون شجریان بوده است. سهراب در خانواده‌ای هنرمند متولد شد و مانند پدرش، از رهروان خوشنام موسیقی ایرانی است. او فرزند کیخسرو پورناظری، موسیقیدان، نوازنده و آهنگساز شناخته‌شده است که از نوآوران و متحول‌کنندگان تنبور به‌ حساب می‌آید. پدربزرگش، پرویز پورناظری معروف به حاجی‌خان، نیز از شاگردان بااستعداد علی‌نقی وزیری و درویش‌خان است. تهمورس پورناظری، برادر بزرگ سهراب، از اساتید موسیقی ایرانی و نوازنده تار، سه‌تار، تنبور، بربط، دف و دیوان است. سهراب پورناظری از آن دسته هنرمندان است که در بخش آکادمیک و ردیف موسیقی صاحب تجربه و شناخت است. او در عین‌حال که به اصالت و سنت موسیقی ایرانی علاقه عمیق دارد، به گفته خودش، به هنر زنده و پویا معتقد است.
    Escuchado 23m 12s
  • هنر قاجار

    4 AGO. 2021 · شاهان قاجار توجه زیادی به هنرهای تجسمی نشان دادند. تصاویر عمومی متعلق به آن دوران، رابطه‌ای معنادار با تاریخ ایران قدیم پیشا قجری داشت و البته هنر در حال پذیرفتن هویتی مدرن بود؛ هویتی جدید که با تغییرات در حکومت و پذیرش تکنولوژی به ویژه از غرب همراه بود. تکنیک‌های جدیدی مانند لیتوگرافی، عکاسی و استفاده خلاقانه از تکنیک‌ها مانند استفاده در مثل پرتره و نقاشی رنگ و روغن رونق پیدا کرد.
    Escuchado 24m 29s
  • گفتگو با بابک امینی؛ آهنگساز به همراه بررسی آثار

    20 JUL. 2021 · این دومین پادکست «کِلکِ خیال» از مجموعه پادکست‌های ایندیپندنت فارسی است. در کلک خیال به موضوعات مختلف هنری می‌پردازیم: از سینما تا سایر هنرهای نمایشی، از موسیقی تا حرکات موزون، از نقاشی تا هنرهای تجسمی... خلاصه هر چه در حیطه‌ی هنر می‌گنجد در چنته و کشکول ما نیز جا دارد.
    Escuchado 12m 1s
  • کلک خیال

    3 JUN. 2021 · این نخستین پادکست «کِلکِ خیال» از مجموعه پادکست‌های ایندیپندنت فارسی است. در کلک خیال به موضوعات مختلف هنری می‌پردازیم: از سینما تا سایر هنرهای نمایشی، از موسیقی تا حرکات موزون، از نقاشی تا هنرهای تجسمی... خلاصه هر چه در حیطه‌ی هنر می‌گنجد در چنته و کشکول ما نیز جا دارد.
    Escuchado 28m 50s
پرونده، پادکست هفتگی ایندیپندنت فارسی است که فراتر از اخبار روزانه نگاهی متفاوت به موضوعات مهم مربوط به ایران دارد
Contactos
Información
Autor indypersian
Categorías Arte
Página web www.spreaker.com
Email -

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca