Portada del podcast

Sanatta Kaybol

  • Edebiyatta ve İktisatta Tembellik

    12 JUN. 2024 · Tembellik, bir hak mıdır, yoksa bir tercih midir? Tembellik, hiçbir şey üretmeden yaşamak mıdır, yoksa “nitelikli tembellik” gibi bir kavram ile boş zamanı üreterek geçirme faaliyeti midir? Boş zaman bir insan ihtiyacıdır. Çoğumuza monoton gelen çalışma yaşamı bize boş zaman bırakıyor mu? Sanayi kapitalizminin başladığı dönemlerden bu yana nasıl yaşam tarzlarına uyum sağlamaya çalıştı insanlık? Yaşadığımız hayatlar ne kadar bize ait, ne kadar başkalarının belirlediği koşullara? Bugün, bir gün çalışmamak için mi çalışıyoruz? Soruların hepsi, emek piyasasının çalışma düzenleri ile ile ilgili. Soruların temas ettiği sorunları insanlık geçmişte tartıştı, konuştu ve bu sorunların üzerine kitaplar yazdı. Yasalarla, çalışma koşullarına düzenlemeler getirildi.
    Escuchado 54m 30s
  • Bir İktisat Kitabı Olarak Kızıl Veba (Jack London)

    27 MAY. 2024 · 1912'de, Jack London "Kızıl Veba" adlı eserini yazar. Bu romanda, 2013 yılında ortaya çıkan hayali bir salgın hastalığı tasvir eder ve bu salgının etkilerini anlatır. Roman, 2073 yılında geçer; yani, 1912'de kurgulanan salgının 60 yıl sonrasını ele alır. Bu uzak gelecekte, insanlık büyük bir yıkımla karşı karşıya kalır ve modern medeniyetin tamamen çöktüğü bir dünya tasvir edilir.Jack London "Kızıl Veba"yı yazdığında, henüz İspanyol Gribi salgını yaşanmamış, iki dünya savaşı henüz gerçekleşmemişti. Dolayısıyla, yazarın bu tür büyük küresel olayları öngörmesi ve bunların toplumsal ve ekonomik etkilerini tasavvur edebilmesi olağanüstü bir öngörü yeteneğini gösterir.
    Escuchado 37m 47s
  • Gazze’ye Sanatla Yaklaşmak

    13 MAY. 2024 · Tabii, işte metnin yeniden yazılmış hali: 14. yüzyılda yaşamış İranlı şair Hafız kimdir? 19. yüzyılda yaşamış Alman şair Goethe kimdir? Batı Doğu Divanı'nı duydunuz mu hiç? Hafız'dan Goethe'ye, Goethe'den Hafız'a, Muhammed İkbal'den Goethe'ye, coğrafyadan coğrafyaya, yüzyıldan yüzyıla uzanan kültürel diyalogları, güzelliğin, sevginin, aşkın sanatsal dalgalanmalarını okudunuz mu hiç?
    Escuchado 34m 37s
  • Prof.Dr. Aylin Seçkin ve Sanatın Ekonomisi

    29 ABR. 2024 · İnsanın doğasından kaynaklanan bir ihtiyaç mıdır sanat, yoksa sadece belirli kesimlerin sosyal statü ifade etmek amacıyla yarattıkları bir kavram mıdır? Ya da insanın medeniyet kurabilecek noktaya gelmesiyle beraber sanatın anlamı mı değişti? Sanat, insanın iletişim aracı olarak mağaralardaki çizimlerden günümüze kadar uzanır. Bu bağlamda sanat, insanın kendini ifade etme biçimi midir??
    Escuchado 38m 52s
  • Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Müzik Politikaları

    15 ABR. 2024 · Osmanlı İmparatorluğu'nda Batılılaşma hareketleri başlar. Sanayi Devrimi'nin etkisiyle gelişen Batı'nın gerisinde kalan Osmanlı, yeniliklere açıktır. Müzik, bu değişimin belirgin bir yansımasıdır. Yeniçeri Ordusu ortadan kaldırılır ve Mehterhane kapatılır. Bunun yerine, sahnede Donizetti Paşa gibi Batılı müzik figürleri öne çıkar.
    Escuchado 1h 10m 54s
  • Dr. Cristiano Bedin: İtalyan Bir Edebiyatçının Gözünden Türk Dili ve Edebiyatı

    1 ABR. 2024 · Sanatta Kaybol'un yedinci yayınında Dr. Cristiano Bedin'i konuk ettik. Osmanlı'nın Batı ile ilişkilerinin sanat ve kültür yaşamına etkilerinden Harf Devrimi'nin Türkçe üzerindeki etkilere, edebiyatta bir Akdenizlilik kavramının var olup olmadığına, Roma, Atina ve Ege'nin edebiyat atmosferine kadar geniş bir yelpazede konuştuk.
    Escuchado 50m 30s
  • Hidiv İsmail Paşa'nın Siparişi: Aida Operası

    17 MAR. 2024 · Mısır, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan ve küresel güç dengelerinde kritik bir konuma sahiptir. Britanya'nın Hindistan'a uzanan yolunu engellemek isteyen Fransa'nın da ilgi odağıdır. Napolyon döneminde, Mısır'a yapılan bir seferle, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayacak stratejik bir kanal için Fransız mühendisleri görevlendirilmiştir.
    Escuchado 43m 41s
  • Kadın Hakları Savunucusu Bir Osmanlı Kadını: Fatma Aliye

    4 MAR. 2024 · Bir kadın ortaya çıkar ve Osmanlı toplumundaki kadın konumunu ele alırken aynı zamanda roman yazmaya başlar. Osmanlı kadınlarının eğitimine vurgu yapar ve kadınların maddi bağımsızlığıyla ilgili tezler ortaya koyar. İyi eğitim almış bir kadının yetiştirdiği çocuklar aracılığıyla toplumun geleceğine yönelik aydınlık bir yol çizer.
    Escuchado 46m 8s
  • Don Kişot’u Yeniden Keşfetmek

    18 FEB. 2024 · İnsanlar genellikle Don Kişot'u sadece bir delinin yel değirmenlerine saldırması olarak görüyorlardı. Çoğu okuyucu, Cervantes'in bu derinlikli romanını sadece gülünecek bir komedi olarak algılamıştı. Oysa Cervantes, modern zamanların ilk romanını yazmıştı ve Don Kişot, siyasi, ekonomik ve toplumsal bir düzene karşı mücadele ediyordu. Bu mücadelesinin temelinde ahlak yatıyordu aslında. Don Kişot, düzene başkaldırıyordu.
    Escuchado 43m 57s
  • Edebiyatın Zirvesinde Bir Tartışma: Tolstoy mu, Dostoyevski mi?

    5 FEB. 2024 · İki zıt dünyanın insanıydı Tolstoy ve Dostoyevski. Biri asillerin, kontların, prenseslerin, zenginlerin dünyasındandı, diğeri ise maddi zorlukların, kederlerin ve hastalıklarla geçen bir ömrün kıvranışlarının dünyasından. Aynı hayata o kadar farklı yerlerden baktılar ki, edebiyatın sathını genişlettiler, dünyanın estetik ciğerlerini oksijenle doldurdular.
    Escuchado 59m 51s
Sanatta Kaybol: Doç. Dr. Gülçin Elif Yücel ve Arda Tunca ile müzik ve sanat söyleşileri.
Contactos
Información

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca