
Información
Bazı konular hakkında uzmanlarla yaptığım derinlemesine fikir buluşmaları...

Episodios & Posts
Episodios
Posts
9 MAY. 2025 · Her şey bu basit soruyla başlıyor: Karşınızdaki her kimse neden sizi tercih etsin?” İş yaşamında ve hatta özel hayatta yanıtı en çok aranan soru. Tuhaftır ama yanıtı, neredeyse hiçbir zaman layığıyla verilemeyen sorulardan biri bu. Sınamak serbest, lütfen sorun kendinize.
Şirketlerin en büyük sorunu, ne yaptıklarını anlatamamaktan öte, neden yapılması gerektiğini anlatamamaktan kaynaklanıyor. İletilerinde tekrara düşüyor, konumlandırma yapmak yerine genelgeçer sloganlara sığınıyorlar. Güçlü, fark yaratan bir anlatı yok. "Stratejik pozisyon" almak yerine "herkes gibiyiz ama biraz daha iyiyiz" gibi bir gri alanda sürükleniyorlar.
Bu röportajda, sıkça göz ardı edilen “Tercih Edilmek İçin Yeterli misiniz?”, “Türk Şirketleri Nerede Tıkanıyor?” sorularına yanıt aradım. Konuğum Strateji Danışmanı Şahin Tulga.
24 ABR. 2025 · İstanbul sallandı, yine yeniden zihin çöktü, düşünce fayı kırıldı.Dövizi, faizi, vergi sistemini tartışıyoruz… Kritik meseleyi konuşmuyoruz: Verimlilik yok. Kalite yok. Yaratıcılık yok. Prof. Dr. Talat Çiftçi, düzenin adını koyuyor: “Düşük değer sarmalı.” Çıkış için modeli var: Bilim + Sanat + Teknoloji. İddiası şu: Kültür politikası olmayan bir ülkenin ekonomi politikası olmaz, kazara olsa da sürdürülemez.Bu söyleşi, düşünme biçimini sorgulaması. Sizi de davet ediyorum. Ne bulacağınızı da not ediyorum:“Zihin sıkışması”
Günlük hayattaki çöküşün teorisi
Sanat, estetik değil; stratejik bir kalkınma aracı
Kalkınma modeli: Bilim + Sanat + Teknoloji
Çin’in yükselişi: Tüketim tsunamisi
8 ABR. 2025 · Yönetim Kurulları bir dönem sadece sayılarla konuşurdu: finansal tablolar, yıllık planlar, risk analizleri. Oysa artık karar masalarının gündemi bu çerçevenin çok ötesinde. Çünkü dünya düzeni de, karar alma şekilleri de, riskin tanımı da değişti. Artık o masalarda sadece sayılar değil; politik analizler, sosyal beklentiler, teknolojik çıkışlar, etik dönüşümler de konuşuluyor.
Stratejik İletişim Uzmanı Ceyhun Emre Doğru, bu yeni paradigmada Yönetim Kurullarının nasıl bir zihinsel donanıma ihtiyacı olduğunu anlatıyor. Şirketler bu karmaşık düzlemde ne kadar hazırlıklı? Kurullar bu yeni sorunları karşılamaya ne kadar yetkin? Ve daha önemlisi: kararlar hala doğru sorularla mı alınıyor?
Söyleşi boyunca yönetim yapılarının geçirdiği evrimi, çok disiplinli bakış açılarının neden zorunlu hale geldiğini, kriz çağınının öncesindeki risk duvarlarını ve bilgi kirliliğiyle başa çıkma yollarını ayrıntılarıyla konuştuk.
27 MAR. 2025 · Eski diplomat, uluslararası danışman, enerji politikaları ve strateji uzmanı ve değerli konuşmacım Mehmet Öğütçü’yle söyleşi gerçekleştirdim. Konu, liyakat. Liyakat her şeyin temelini oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’de, bir laboratuvar çalışması yapıldı; deneyelim dediler… dünyanın en güçlü sermayesini bir araya getirirsek, eldeki gücü hayata geçirecek liyakatli kadrolar olmazsa ne kadar uzağa gidiyoruz, bir görelim! Ülkede her konuda farklı düşünen insanlar yaşıyor olmasını, zenginlik olarak yorumlamak yerine birbirimizle savaşa kalkıştığımız günlerde “Türkiye’nin rolü uluslararası alanda nasıl şekilleniyor?” Mehmet Öğütçü ile konuştuk.
9 ENE. 2025 · Konumuz, henüz mantığı olmayan bilinci bulunmayan bir olasılık metodu olan yapay zeka teknolojisi. Ne ilginç değil mi, yediği yapay yiyeceklere “tükaka” diyerek organik yaşam ve beslenmeyle “doğal” trend peşinde koşan birey, zekasını “yapay zeka”ya devretmeye hazırlanıyor.
Türkiye’de yapay zeka ve siber güvenlik denince akla gelen isimlerden Atıl Samancıoğlu, hem yazılım hem girişimcilik dünyasında başarılı bir uzman. Uluslararası bir eğitim platformunda yarım milyondan fazla öğrenciye ulaşıyor. Boğaziçi ve Harvard Üniversitesi mezunu. Atıl Samancıoğlu’yla kafamdaki sorulara yanıt bulmak üzere bir söyleşi yaptım. Bu meşhur zekanın geleceğine ve siber güvenlik dünyasındaki “etik hacker” kavramına dair çarpıcı içgörüler sundu.
30 DIC. 2024 · Karbon emisyonu, iklim teknolojileri, gönüllü ve regüle karbon piyasaları… kullansak da henüz tam anlamıyla ne olduklarını bilmediğimiz kavramlar. Oysa etkileri hayli tanıdık, şöyle ki; sera gazlarının atmosferde yarattığı ısınma etkisi, tatlı su kaynaklarının tükenmesi, gıda üretiminin tehlikeye girmesi, bulaşıcı hastalıkların coğrafyalar arasında yer değiştirmesi, insanlığı bekleyen devasa göç hareketleri, çarpıcı – tehditkar bir “gerçeklik” olarak karşımızda. Küresel CCUS yatırımı 2034 yılına kadar tahmini 196 milyar dolar gerektirecek. CCUS, İngilizce “Carbon Capture, Utilization and Storage” ifadesinin baş harflerinden oluşuyor. “Karbon Yakalama, Kullanım ve Depolama” anlamına geliyor. İklim teknolojileri ve karbon yönetimi alanında uzman Göker Avcı, Türkiye’de bu alanda ciddi bir açığı fark etmiş, kendi danışmanlık şirketini kurup kaynak yokluğunu gidermeye çalışıyor.
19 DIC. 2024 · "Kral öldü, yaşasın kral!" sözü, ilk defa 1422'de Kral VI. Charles'ın ölümünden sonra oğlu VII. Charles'ın Fransa kralı ilan edildiğini duyurmak için kullanılmış. Dünyanın içinden geçtiği sarsıcı dönemler, tarihte sıklıkla gök hareketleriyle sembolize edilmiş.
Geçmiş uygarlıklarda gezegenlerin döngülerini, liderlik değişimlerini, imparatorlukların yükseliş ve çöküşünü, ekonomik ve toplumsal dönüşümleri anlamak için kullanmış. Siz de astrolojik döngüler üzerinden gelecek öngörüsü yapmaya var mısınız? Tam 10 yıl olmuş, Astrolog Hakan Kırkoğlu’yla her yıl Aralık ayında gelecek yılı konuşmuşuz. Kırkoğlu, ekonomi-tarih-astroloji eğitimi almış küresel meslek örgütlenmelerinde liderlik üstlenmiş, astroloji dünyasında önemli ismi olan uluslararası saygınlığı olan bir Türk. Bu röportaj, küresel siyaset, ekonomi, teknoloji, toplumsal dinamikler ve bireysel yaşam alanlarına uzanan geniş bir yelpazede 2025 ve ötesine dair öngörüleri aktarıyor.
12 DIC. 2024 · Madem yıl sonu, ben de yılın kavramlarını derledim sizler için. Tabii ki bir referans kaynağım var; Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu. Bu yazıyı okuyana kadar kendisinin bundan haberi yok, ama tüm bilgileri o derledi, ben paketledim. Saygılıoğlu, Maliye Bakanlığı hesap uzmanlığı kökenli, hukuk ve mesleki altyapısı sağlam bir ekolden geliyor. “Multitask” biri. Bu da popüler kavramlardan biridir. Yeni yayınlanan kitabı “Ekonomi Üzerine 500 Yazı” elime geçtiğinde ilk reaksiyonum “tuğladan ağır” oldu. Kendisine söylemedim. Karıştırınca, içindeki 2014-2024 arası 500 makaleyi “ibretlik referans kitabı” dedim ve söyleşi talep ettim. “İbretlik” benden, “referans kitabı” tanımlaması Nevzat Saygılıoğlu’ndan. Söyleşimize davetlisiniz.
28 MAR. 2024 · Mastercard (MC), 210 ülkede operasyon yürüten, kendisini ödeme sistemi şirketi değil, bir teknoloji şirketi olarak tanımlayan küresel bir platform. MC dünyasında başarısıyla gurur duyacağımız bir isim var; Doğu Avrupa Başkanı Yasemin Bedir. HSBC, Garanti ve Yapı Kredi’yi kapsayan finans deneyiminden sonra MC Türkiye operasyonuna 8 numaralı çalışan olarak adım atmış. Aradan geçen 16 yılda MC Türkiye 280 kişiye çıkmış, yakında kurulumu tamamlanacak inovasyon laboratuvarıyla 400 kişi olacak.
Bedir’in kontrol ettiği coğrafyada 12 ülke var. Ukrayna’dan Orta Asya ülkelerine uzanıyor. Homojen olmadığından 3 gruba ayrılmış. Avrupa’ya yakınlıklarıyla ve görece gelişmiş sistemleriyle Ukrayna ve Moldova, 8 ülkeden oluşan Orta Asya grubu ve Azerbaycan ile Türkiye var. Türkiye sistem içindeki en gelişmiş alt yapıya ve bankacılık platformuna sahip ülke. Küçük not; önceki pozisyonu Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı… Yasemin Bedir çok hızlı, nokta atışlı, hedef odaklı konuşuyor, bayılacaksınız. "Revenge" söyleşi örneğine hoş geldiniz. Gelecek falına buyurun...
Bazı konular hakkında uzmanlarla yaptığım derinlemesine fikir buluşmaları...
Información
Autor | Yaprak Özer |
Organización | Yaprak Özer |
Categorías | Noticias |
Página web | - |
- |
Copyright 2025 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company