020 Introduccío al llibre de Levític

27 de ene. de 2023 · 6m 47s
020 Introduccío al llibre de Levític
Descripción

El llibre de Levític està ple de contingut que podem considerar irrellevant per a nosaltres avui dia. Però, tanmateix, té un propòsit molt important, això és, mostrar com un poble...

mostra más
El llibre de Levític està ple de contingut que podem considerar irrellevant per a nosaltres avui dia. Però, tanmateix, té un propòsit molt important, això és, mostrar com un poble pecador pot arribar a tenir comunió amb Déu.

En endinsar-nos al contingut del llibre de Levític, fem-ho amb dues coses en ment:

La normativa que aquí trobem és específicament per al poble d'Israel. El poble d'Israel tenia rituals i normes específiques per a distingir-los dels pobles del voltant. No obstant això, podem aprendre més de Déu llegint aquest llibre que Déu ha inclòs en el cànon de les escriptures.

Els sacrificis de l'antic testament es van acabar quan Déu va oferir l’Anyell perfecte per al perdó de pecats. Déu ha declarat que no busca sacrificis ni res que li puguem donar. Només demana que ens penedim dels nostres pecats i rebem el seu perdó i restauració per fe.

El llibre de Levític ens mostra les instruccions donades al poble d'Israel per als rituals, el sacerdoci i la puresa.

T'animo a buscar i veure el vídeo del projecte “Lee la Bíblia” sobre el llibre de Levític. El vídeo resum de cada llibre de la Bíblia dona una perspectiva general que ajuda a comprendre millor les escriptures. Aquest vídeo presenta una estructura del llibre en la qual es presenten els rituals al principi i al final del llibre. Les instruccions per als holocausts en les seccions al principi (capítols 1-7) i al final del llibre (capítols 23-25) es presenten les festes anuals d'Israel.

En segon lloc, hi ha dues seccions sobre el sacerdoci dels levites, d'aquí el nom del llibre. Una en els capítols 8 al 10 la consagració dels sacerdots, i els requisits per als sacerdots en els capítols 21-22.

El llibre parla també de la puresa necessària per a poder habitar aprop d'un Déu sant. Els capítols 11-15 tracten de la puresa ritual, és a dir, com mantenir-se net per a poder estar en la presència de Déu. Els capítols 18-20 tracten sobre la puresa moral, una ètica moral que diferenciaria al poble de Déu dels pobles cananeus de voltant.

Just en el centre del llibre, en els capítols 16 i 17, es descriu la festa de l'expiació, on es realitzaven dos sacrificis anuals pel poble. En el primer, l'ofrena de purificació, la sang d'un boc era vessada per a perdó dels pecats del poble. En el segon, un boc portaria els pecats del poble en deixar-li sortir del poble en representació del pecat que havia de mantenir-se lluny de Déu.

El llibre acaba amb una crida al poble a ser fidels al pacte de Déu, complint els manaments que Déu els havia donat. S'especifiquen els resultats de l'obediència o de la infidelitat del poble.

En llegir aquest llibre, fem bé de parar atenció als conceptes de santedat, puresa i impuresa. Com ja he compartit, la santedat de Déu no pot barrejar-se amb la impuresa.
El contingut d'aquest llibre ens deixa una imatge clara d'aquesta veritat.


El Déu d'Israel era molt diferent dels déus dels pobles del voltant. Els pobles dels cananeus vivien en constant temor dels déus, ja que mai sabien si el que oferien seria suficient o si enfadaria als déus. El Déu d'Israel, no obstant això, va especificar els holocausts i normes perquè el poble pogués saber amb certesa la seva condició davant Déu. Les clàusules de Déu sempre han estat clares. “Fes això, i viuràs.”

En el Nou Testament veiem el mateix patró, per la qual cosa podem tenir la certesa de la salvació quan estudiem textos com a Marc 16:16 que ens diu “El que cregui i sigui batejat, serà salvat; però el qui no cregui, serà condemnat” o Joan 3:36 «El qui creu en el Fill té la vida eterna; en canvi, qui es nega a creure en el Fill no veurà la vida, sinó que damunt seu pesa la ira de Déu.»

Veiem un canvi molt bonic i important entre abans del llibre de Levític i després. En Levític 1:1 se'ns diu que “El Senyor va cridar a Moisès des del Tabernacle” Moisès no havia pogut accedir al tabernacle. No obstant això, per al primer versicle del següent llibre, Nombres, se'ns diu que “Déu va parlar a Moisès al Tabernacle.” Veiem a Moisès dins del Tabernacle, en la presència de la Glòria de Déu.

La purificació descrita en el llibre de Levític funcionava, donant accés a la glòria de Déu, havent seguit el pla de Déu. Malgrat el pecat, podem accedir al Pare si ho fem segons el seu pla.

Encara avui dia, a través del sacrifici perfecte de Crist en la creu, podem gaudir de la presència del Senyor en les nostres vides.

2 corintis 5:21 “aquel que no conegué pecat, per nosaltres el va fer pecat, a fi que nosaltres siguem fets justícia de Déu en ell” aquest es Jesucrist.

“ Heus aquí l’Anyell de Déu, el qui treu el pecat del mon” Joan 1: 29
mostra menos
Información
Autor David y Maribel
Página web -
Etiquetas

Parece que no tienes ningún episodio activo

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Actual

Portada del podcast

Parece que no tienes ningún episodio en cola

Echa un ojo al catálogo de Spreaker para descubrir nuevos contenidos.

Siguiente

Portada del episodio Portada del episodio

Cuánto silencio hay aquí...

¡Es hora de descubrir nuevos episodios!

Descubre
Tu librería
Busca